Nieuws

Politiechef in tranen om dood Henriquez: 'Ik begrijp de emoties die dit oproept'

DEN HAAG - De chef van de Haagse politie, Paul van Musscher, hield het woensdag niet meer droog bij de gemeenteraadsvergadering over de dood van Mitch Henriquez. Met tranen in zijn ogen onderbrak hij zijn uitleg. Na een stilte zei hij: 'Ik begrijp de emoties die dit oproept. Ook bij mij, zoals u ziet.'
Volgens
zijn emoties echter geen reden voor rellen. 'Ik begrijp ook dat mensen uiting willen geven aan hun emoties. Maar de manier waarop dat is gebeurd in de Schilderswijk kan niet.'
Vijf agenten van Van Musscher waren ruim een week geleden betrokken bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez. Ze zijn geschorst en gelden als verdachten. Na de dood van de Arubaan was het dagenlang onrustig in de Schilderswijk. Inwoners van de wijk klagen al langer over het optreden van agenten. Die zouden discrimineren. Van Musscher zei dat de politie werkt aan verbetering.

'De mailbox van de Rijksrecherche is ontploft'

Ondertussen is duidelijk dat het nog maanden gaat duren voor het onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez klaar is. Volgens waarnemend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy zijn er zijn heel veel beelden en verklaringen binnengekomen, omdat de fatale arrestatie gebeurde op een druk festival. 'De mailbox van de Rijksrecherche is ontploft', zei Nooy tegen de Haagse gemeenteraad.
De 42-jarige Arubaan Henriquez werd door agenten op het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark opgepakt omdat hij riep dat hij een wapen bij zich had. Toen de agenten hem overmeesterden, kreeg hij geen lucht meer. Zondag overleed hij in het ziekenhuis, een dag nadat hij opgepakt was bij het festival. Naar alle waarschijnlijkheid is hij door politiegeweld om het leven gekomen. Vijf agenten zijn geschorst en gelden als verdachten. Nooy wil de nabestaanden regelmatig bijpraten.
Na de dood van Henriquez was het enkele avonden achter elkaar onrustig in de Haagse Schilderswijk. Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt.