Kleinst mogelijke meerderheid: Gouda krijgt voorlopig geen nieuwe moskee

GOUDA - Eén stem meer tegen de plannen voor een nieuw Islamitisch centrum en een moskee in Gouda. Dat was woensdagavond de uitslag van de stemming in de gemeenteraad. En daarmee is het hele plan voorlopig van de baan.
De gemeenteraad weigerde in te stemmen met de nodige kredieten voor de aankoop van het terrein van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. Het was de bedoeling dat de gemeente een deel van het terrein zou doorverkopen ten behoeve van de bouw van de moskee en het Islamitisch centrum.
Het project in Gouda is altijd zeer omstreden geweest. Aanvankelijk waren er plannen voor een 'megamoskee' die plaats zou bieden aan 1500 bezoekers. Na verzet van omwonenden werd de omvang van het project teruggebracht tot een moskee voor negenhonderd bezoekers.

Bedreigingen

De extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet voerde afgelopen dagen actie tegen de plannen voor de moskee. 'Voorafgaand aan de raadsvergadering zullen wij een aantal voorstanders in de raad een huisbezoek brengen om ze tot inkeer te brengen', schreef de groep in persverklaring. De 'bedreiging' leidde tot veel ophef. Volgens Identitair Verzet werd er echter op een 'ludieke actie' gedoeld.