Van Aartsen: 'Racisme bij de politie komt voor'

Jozias van Aartsen
DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft woensdag ronduit toegegeven dat ook binnen de politie racisme voorkomt. ‘Is de politie structureel racistisch en gewelddadig? Nee. Komt racisme en verkeerd gebruik van geweld voor? Ja,’ aldus de burgemeester.
De chef van de politie-eenheid Den Haag,
voegde daaraan toe dat mensen die zich schuldig maken aan racisme op zogenaamd etnisch profileren niet thuishoren bij de politie. De burgemeester en politie-topman verklaarden dit woensdag tijdens een gesprek in de gemeenteraad over de arrestatie van Mitch Henriquez en de
in de Schilderswijk.
Veel partijen in de gemeenteraad waren blij met de heldere erkenning van de burgemeester en politiechef dat binnen het korps racistische agenten kunnen zijn. Maar volgens Van Aartsen heeft hij dit ook nooit eerder ontkent.

Maatregelen

De burgemeester deelde tijdens de vergadering ook een memo uit met een groot aantal maatregelen die de politie al neemt om discriminatie tegen te gaan. Zo zijn er trainingen, gesprekken met COC en joodse en moslimorganisaties. Ook zouden agenten al veel minder vaak om identiteitsbewijzen vragen.