Rechter: Krakers De Vloek en gemeente Den Haag kunnen akkoord bereiken

DEN HAAG - Het moet mogelijk zijn voor de gemeente Den Haag en de gebruikers van De Vloek in Scheveningen om een akkoord te bereiken over verhuizing van de culturele broedplaats naar de Beatrijsstraat.
Als beide partijen bereid zijn om concessies te doen, zou het niet hoeven te komen tot een ontruiming van De Vloek door de mobiele eenheid. Dat liet voorzieningenrechter mr. G. Hage donderdag doorschemeren tijdens het kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen de krakers.

In plaats van over twee weken doet de rechter daarom pas ook over drie weken uitspraak. Zo hebben beide partijen nog meer tijd om te onderhandelen.

Regels voor akkoord

Rechter Hage maakte ook de contouren van zo'n eventueel akkoord duidelijk. De Vloek zou dan de namen van de ongeveer veertig vaste gebruikers moeten opgeven, zodat duidelijk is met wie de gemeente een akkoord sluit. Het stadhuis zou dan de eis moeten laten vallen dat het pand leeg en ontruimd' moet worden opgeleverd. In plaats daarvan zou de term nagenoeg leeg en ontruimd' moeten worden opgenomen in een overeenkomst.

Tijdens het kort geding maakten beide partijen nogmaals hun standpunt duidelijk. De krakers van De Vloek willen niet uit het pand aan de Hellingweg in Scheveningen weg omdat volgens hen niet 100 procent vast staat dat er daarna ook daadwerkelijk snel wordt begonnen met de bouw van een topzeilcentrum. Zij wezen op eerdere voorbeelden van gebouwen in Den Haag die snel zouden moeten worden opgeleverd, terwijl die daarna nog lang leeg bleven staan.

'Alles gedaan om krakers alternatief te bieden'

De advocaat van de gemeente verklaarde dat er alles is gedaan om de krakers een alternatief te bieden: het pand aan de Beatrijsstraat. Ook verklaarde hij dat wel degelijk vast staat dat er ook echt gaat worden gebouwd.

Overigens bleek tijdens de zitting ook dat een groep van acht krakers wel een akkoord heeft gesloten met de gemeente. Zij mogen gebruik maken van een pand aan de Wegastraat in de Binckhorst.
Meer over dit onderwerp:
Krakers De Vloek
Deel dit artikel: