Speeltuin Kleine Betuwe Haastrecht al tien jaar dicht maar in herinnering nog springlevend

HAASTRECHT - Omroep West is op zoek naar de leukste speeltuin van de regio. Maar er zijn ook speeltuinen waarvoor deze verkiezing net te laat komt. Tien jaar geleden besloot familie Bolk de hekken van speeltuin Kleine Betuwe in Haastrecht te sluiten. Het onderhouden was voor het stel (toen 78 jaar) te veel werk. In de tussentijd heeft de natuur haar werk gedaan en ziet de speeltuin er bijna spookachtig uit.
Voorzichtig schuifelt het hoogbejaarde stel naar het hek aan de rand van de speeltuin. Vrolijk maar duidelijk met pijn in het hart vertelt meneer Bolk over de sluiting van de speeltuin: ‘We zijn te oud om dit nog te kunnen onderhouden. Heel jammer hoe het er nu bijstaat.’

Overbuurman van de speeltuin, meneer Dikhooff, kan zich nog als de dag van gisteren herinneren dat hij in de speeltuin speelde. ‘Als kind kwam je al in de speeltuin om te spelen, in het doolhof, de midgetgolfbaan en noem maar op. Er was ook een zaaltje waar ze soms een muziekavond hielden. Daardoor kwam ik later als twintiger nog steeds bij die speeltuin, ik ben er echt mee opgegroeid’, zegt Dikhooff lachend.


Het vliegtuig


Vooral de attractie met het vliegtuig staat de Haastrechter nog goed in het geheugen. ‘Er was een kabelbaan met daaraan een groot vliegtuig. Als je erin ging zitten zoefde het vliegtuig naar beneden het water in, dat was heel bekend in Nederland.’

Met de speeltuinverkiezing ‘De Gouden Glijbaan’ is Omroep West op zoek naar de bijzondere verhalen achter speeltuinen. Dat kan een genomineerde en niet genomineerde speeltuin uit de regio zijn. Ken jij ook nog zo’n verhaal. Mail dit dan naar degoudenglijbaan@omroepwest.nl.
Meer over dit onderwerp:
De Gouden Glijbaan
Deel dit artikel: