'Vijf of zes keer geschoten' bij schietpartij Herenstraat Den Haag: 'Slachtoffers buiten opgewacht'

DEN HAAG - 'Er was grote paniek op straat', zegt een buurtbewoonster over de schietpartij op de Herenstraat in Den Haag. Volgens haar werd er zaterdagochtend vijf of zes keer geschoten. Bij deze schietpartij kwam een 31-jarige man uit Den Haag om het leven. Volgens een andere getuige zijn de slachtoffers buiten bij café La Suegra opgewacht door twee personen.
'Ik hoorde de schoten en ben toen naar buiten gelopen', vertelt de vrouw tegen Omroep West-verslaggever Frank van Deutekom. 'Op straat zag ik toen allemaal mensen op de grond liggen met hun handen op het hoofd.' De politie was toen bezig om de 31-jarige Hagenaar te reanimeren. Hij
enige tijd later.
Buurtbewoners vertellen dat er binnen in café La Suegra ruzie zou zijn geweest, en dat er vervolgens buiten op straat is geschoten. De deur van het café, op nummer 23a, is inmiddels verzegeld.

'Ze zijn gewoon opgewacht'

Een ondernemer uit de straat vertelt een ander verhaal: 'De hele avond heeft er iemand voor de zaak rondgelopen. Hij leek te horen bij iemand anders die op de hoek van de straat stond te posten. Ze waren de hele tijd bezig met hun telefoon', zegt deze man die anoniem wil blijven. 'Het waren heel gewone jongens met zo’n hoody aan, eigenlijk niets bijzonders. Maar toen ik thuis kwam en hoorde wat er was gebeurd verbaasde me dat eigenlijk niet. De slachtoffers zijn gewoon opgewacht.'
De politie kan nog weinig zeggen over de schietpartij. 'Het café speelt een belangrijke rol in het onderzoek', zegt een woordvoerder. ‘Wij onderzoeken nu of er binnen in het café is geschoten. Of dat er binnen iets is voorgevallen en dat er buiten voor de deur is geschoten'.

Bloedplassen van straat gespoten

De eigenaresse van de nagelsalon in de straat vertelt hoe ze zaterdagochtend samen met een agent langs de bloedplassen moest lopen om wat spullen uit haar zaak te halen. 'Die bloedplassen zijn rond 11.30 uur door de brandweer weggespoten', zegt verslaggever Frank van Deutekom. 'Er liggen nu alleen nog plasjes water met wat sop.' Toch is het niet geluk om al het bloed weg halen. Hier en daar zie nog stevige bloedsporen op straat en de stoeprand van de Herenstraat.
'Het verbaast me niets dat dit nu weer gebeurt', zegt de vice-voorzitter van de ondernemersvereniging Feiko Bouman. In zijn zaak worden violen gebouwd en hersteld. Bouman staat zaterdagmorgen voor een lintje en kan niet naar zijn winkel. ‘Het is al jaren raak hier. Ik loop geregeld door de bloedsporen op straat. Dat komt omdat de zaken hier in de straat legaal of illegaal de hele nacht open zijn. De gemeente moet daar wat aan doen’, zegt hij.