Koning naar herdenking van Japanse capitulatie bij Indisch Monument in Den Haag

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander is volgende maand bij de herdenking van de Japanse capitulatie in 1945. Ook premier Mark Rutte woont de ceremonie bij het Indisch Monument in Den Haag op 15 augustus bij, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag.
Door de capitulatie van Japan kwam zeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor Nederlands-Indië en het gehele Koninkrijk der Nederlanden.
Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten zo'n 100.000 Nederlanders vast in interneringskampen. Velen van hen overleden daar. Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid worden door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging kransen gelegd op erevelden waar Nederlandse oorlogsslachtoffers zijn begraven. De erevelden liggen onder meer in Indonesië, Thailand, Birma en Singapore.

Kransen bij monument

Koning Willem-Alexander, premier Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen kransen bij het monument ter nagedachtenis aan de burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting. Na afloop opent de koning het defilé langs het Indisch Monument dat in de Scheveningse bosjes staat.
De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom wordt een jubileumboek uitgegeven met een bloemlezing van de vele voordrachten die in de loop der jaren werden gehouden bij het monument. Dit jaar wordt de voordracht gehouden door de 80-jarige acteur Eric Schneider en zijn 27-jarige zoon Beau, bekend van de tv-series Goede Tijden, Slechte Tijden en SpangaS. Vader en zoon stonden twee jaar geleden samen op de planken in het stuk 'Levenslang theater' van David Mamet.