MH17 één jaar later: Mika's beste vriendje Quoc Huy (13) overleed bij vliegramp

Mika met zijn beste vriendje Duy (r) die bij de ramp met MH17 om het leven kwam.
Mika met zijn beste vriendje Duy (r) die bij de ramp met MH17 om het leven kwam. © Ralph Westenberg
DELFT - Elkaars beste vrienden, de groep van zes noemden ze zich. Maar van die zes zijn er nu nog vijf over. Bij de ramp met vlucht MH17 kwam de 13-jarige Quoc Huy Dang om het leven. Quoc Huy was het beste maatje van de destijds 12-jarige Mika.
Voor een kind is dit heftig om mee te maken. 'Het had enorme impact op mijn zoon', vertelt Ralph Westenberg, de vader van Mika, nu 13 jaar. 'Hij heeft het nog steeds erg moeilijk dat zijn beste vriendje er niet meer is. Hij praat er dan ook niet graag over', zegt zijn vader Ralph.
'Het zijn soms hele kleine dingetjes. Een geluid, een naam, het geluid van een vliegtuig. Dat brengt hem zo nu en dan in een dip', vertelt Ralph. 'Dat je zo jong bent en dit dan moet meemaken, dat is erg om als ouder te zien.’

Huy staat nog op Xbox van Mika

Op de Xbox van Mika staat nog steeds het profiel van Quoc Huy, als herinnering aan zijn maatje. 'Ook op Mika's telefoon is de achtergrond nog steeds de foto van hem met Huy samen', vertelt Ralph.

Die twee deden alles samen. Ze woonden bij elkaar in de buurt, zaten bij elkaar op de basisschool en zouden na de zomervakantie allebei naar het Stanislascollege in Delft gaan. Nu moest Mika alleen als brugpieper naar de middelbare school.

'Onder die kraan hingen de boys altijd'

Quoc Huy woonde samen met zijn zus Minh en hun moeder in Delft. Als Ralph laat zien waar het gezin woonde, schiet hij vol. 'Zie je die kraan daar?' Hij wijst naar de kraan boven de wasbak in de keuken. 'Daar hingen de boys na het buitenspelen altijd onder om water te drinken.'
De dood van het gezin Dang heeft ook op Ralph behoorlijk wat impact. 'Ik geniet van elke dag. Er is geen morgen. Geef elkaar een knuffel. Voordat je het weet, leef je niet meer. Dus geniet van elkaar.'
Moeder Nguyen Ngoc Minh was met haar zoontje Quoc Huy Dang en dochter Minh Dang (17) op weg naar haar geboorteland Vietnam om familie te bezoeken. De vader van de kinderen overleed acht maanden voor de vliegtuigramp bij een treinongeluk.