Schoenenketen Van Dalen failliet, maar 'serieuze gesprekken' over doorstart

© Google Streetview
DEN HAAG - Ardenberg, het moederbedrijf achter schoenenwinkel Van Dalen, met vestigingen in onder andere Den Haag, Delft en Leidschendam, is failliet. Dat bevestigt curator Marc van Zanten aan Omroep West.
Van Dalen kon het hoofd niet langer zelfstandig boven water houden. Volgens
komt dat onder andere door het grote aantal winkels. Van Dalen heeft bijna veertig winkels, waaronder ook een aantal in België. Ook de winkels Dr. Adams, Bitter, Dicapolavori en Jan Jansen vallen onder Ardenberg. In totaal heeft het bedrijf 49 zaken. 'Dat zijn te veel winkels, in een krimpende markt', aldus de curator.
Er wordt gewerkt aan een doorstart. Met één partij worden 'serieuze gesprekken' gevoerd over een overname. Die bevinden zich volgens Van Zanten in een 'vergevorderd stadium'.

Sommige winkels wel dicht na doorstart

Als die gesprekken succesvol blijken, betekent dat niet dat alle winkels de deuren kunnen openhouden. Volgens Van Zanten wil de potentiële overnamekandidaat 'best een groot aantal' winkels overnemen, maar niet alle.
Dat heeft ook gevolgen voor het personeel. Maandag zijn de 360 personeelsleden van Van Dalen geïnformeerd. Het personeel van de winkels die overgenomen zouden worden, kan daar vrijwel zeker blijven werken. Het personeel van de winkels die sluiten, moet op zoek naar een andere baan.

Winkels blijven voorlopig open

Voorlopig blijven alle winkels (inclusief de webshop) open en wordt er gewoon verkocht. Van Zanten benadrukt dat hij dat 'goed in de gaten houdt' en dat schuldeisers daar 'niet slechter van worden'.
Van Dalen kent een lange geschiedenis. De eerste winkel is in Naaldwijk geopend op 1 oktober 1910. Van Dalen richt zich op het hogere segment en biedt naar eigen zeggen een 'modieuze collectie voor de consument die ook veel waarde hecht aan kwaliteit en service'.