Instellingen

Moordenaar van Haagse juwelier Ruud Stratmann raakt luxe cel definitief kwijt

Sandro-G.-met-rechter
DEN HAAG - De moordenaar van de Haagse juwelier Ruud Stratmann moet zijn luxe cel in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen definitief afstaan. Samen met vijf andere langgestraften was Sandro G. naar de rechter gestapt om overplaatsing tegen te gaan, maar ook in hoger beroep hebben ze hun overplaatsing niet kunnen tegenhouden.
Veenhuizen geldt als een
, waar mensen naar buiten kunnen en samen eten. Het Rijk heeft deze cellen verhuurd aan Noorwegen, waar een groot tekort is. In Nederland zou een overschot zijn. Op 1 september komen in Veenhuizen, in Drenthe, de eerste van in totaal 242 Noorse gevangenen aan, die in Norgerhaven worden gehuisvest.
De langgestraften, van wie er vier een levenslange straf uitzitten, zaten op de speciale afdeling K in Norgerhaven. Dat was volgens hun advocaat Hettie Cremers een unieke afdeling in Nederland voor mensen die een zeer lange straf moeten uitzitten. Cremers zei eerder: 'Het bood een menselijker klimaat dat meer gericht was op permanente bewoning dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.'
Sandro G., die in 2012 een gewapende overval pleegde op juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag, zal nu worden overgeplaatst naar een andere gevangenis waardoor hij allerlei privileges verliest. Zo mag hij op de afdeling K in Norgerhaven zelf koken, is er een recreatieruimte, heeft zijn cel een mooi uitzicht en mogen de heren op de afdeling ook hun eigen kippen houden en groenten verbouwen.