Zo gaat het Spuikwartier eruit zien, wethouder Wijsmuller presenteert nieuw ontwerp 'Cultuurpaleis'

DEN HAAG - Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) van Cultuur heeft het ontwerp voor het Spuikwartier zojuist bekend gemaakt. Het gaat inderdaad om een ontwerp van architect Jo Coenen, zoals woensdagochtend al bekend werd.
Volgens wethouder Wijsmuller zal het gebouw gerealiseerd worden 'binnen de door
. Architect Jo Coenen werkt samen met Patrick Fransen van Studio HH. De bouw is in handen van Boele van Eesteren/Visser Smit Bouw. Dit consortium zal het onderhoud de komende 25 jaar voor zijn rekening nemen.
'Het nieuwe ontwerp zorgt voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat', zegt wethouder Wijsmuller. Het nieuwe gebouw krijgt meerdere voordeuren. Met een hoogte van 38 meter is het gebouw kleiner dan het naastgelegen stadhuis (het IJspaleis), dat 50 meter hoog is. Het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal worden definitief gesloopt. Ook de leegstaande toren ernaast, waar vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten, gaat tegen de vlakte.

Wijsmuller: 'Zeer duurzaam ontwerp'

Volgens Wijsmuller gaat het ook nog om een 'zeer duurzaam' ontwerp. Volgens hem komt dat door de 'compacte opzet en de hoge energiezuinigheid'. Ook komen er zonnepanelen op het dak.

Het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex gaat onderdak bieden aan:

- het Residentie Orkest
- het Nederlands Danstheater
- Dans- en Muziekcentrum Den Haag
- Het Koninklijk Conservatorium

Daarnaast gaat het gebouw ruimte bieden aan:

- woningen
- horeca
- een hotel
- winkels
- een fietsenstalling voor 1500 fietsen
Bij de verkiezingen van 2014 was er veel te doen om het Spuiforum, of 'Cultuurpaleis'. Tegenstanders, waaronder de Haagse Stadspartij, spraken van een megalomaan vastgoedproject. De coalitie (voor het Spuiforum) verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen haar meerderheid in de raad.
Bij de formatie schoof de Haagse Stadspartij aan (tegen het Spuiforum). De coalitiepartijen kozen voor een compromis: een nieuw ontwerp, voor een kleiner en goedkoper complex.