Ruim 60 procent vindt nieuwe Spuikwartier 'mooi'

DEN HAAG - Ruim 60 procent van de bezoekers van omroepwest.nl noemt het ontwerp voor het Spuikwartier 'mooi'. Dat blijkt uit een poll met de vraag wat bezoekers van het nieuwe 'Cultuurpaleis' vinden. Woensdag presenteerde het stadsbestuur het plan van architect Jo Coenen.
Het plan voor een
is niet nieuw. Een eerder ontwerp sneuvelde in 2014. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart dat jaar liepen de politieke gemoederen hoog op. Ook in de stad was veel weerstand tegen het oude ontwerp. Het zou
en te megalomaan zijn.
De coalitie van PvdA, VVD, CDA en D66 was voor de bouw van een nieuw cultureel centrum, het Spuiforum, maar verloor haar meerderheid na de verkiezingen. Felle tegenstander Haagse Stadspartij trad na de verkiezingen toe tot het college en veegde het oude ontwerp van tafel.

Spuikwartier goedkoper dan Spuiforum

De collegepartijen besloten dat er een nieuw ontwerp moest komen, dat goedkoper zou uitvallen dan het vorige. Volgens de gemeente gaat de bouw 177 miljoen euro kosten, enkele miljoenen goedkoper dan het Spuiforum.  

Ruim 60 procent zegt: mooi!

Dat nieuwe ontwerp lijkt op meer goedkeuring te kunnen rekenen. In esthetische zin, althans. 61,26 procent zegt het nieuwe cultuurcomplex 'mooi' te vinden. Zo'n 35 procent vindt het lelijk. Slechts 3,27 procent heeft geen mening. 919 mensen vulden de poll in.