Zonnebloemenkunst voor nabestaanden van MH17 ramp

DEN HAAG - In Amstelveen is woensdag een tentoonstelling geopend met 5000 zonnebloemen en kunstwerken die troost moeten brengen aan nabestaanden van de ramp met de MH17. Het idee komt van de Haagse cameraman Joris Hentenaar die tijdens het draaien in Oekraïne, de bloemen zag. Hij wilde met de bloemen een kunstwerk laten maken voor de moeder van een vriend van hem, Rein Specken uit Den Haag, slachtoffer van de ramp.
De bloemen uit de tentoonstelling symboliseren het veld waar het vliegtuig is gecrasht.
staat achter de camera om voor het programma Nieuwsuur op de rampplek reportages te maken over de crash. Eén van de slachtoffers is Rein Specken uit Den Haag, van wie Joris vroeger de oppas was.

Een reis van drie dagen

Joris plukt bloemen en vervoert ze drie dagen lang. Hij houdt ze vers, door ze onder andere in een wc -pot te laten staan. In Nederland schakelt hij kunstenaar Bas Meeuws in, een kunstenaar die met bloemen werkt.
'Hij benaderde mij met de vraag of ik een zonnebloemenboeket wilde maken, ter ere van Rein om aan de moeder van Rein te overhandigen. Het idee met iets bezig te zijn wat ik heel graag doe en daarbij ook troost te bieden, was een hele mooie uitdaging. Ik was er snel over uit wat ik zou gaan doen.' Meeuws fotografeert de bloemen drie weken lang, van bloei tot dood, verwerkt die digitaal en maakt ook een vaas, bestrooid met aarde van de rampplek. 'Ik probeer de cirkel van het leven te symboliseren en weer te geven.
De kunstenaar beschrijft het werk: 'Helemaal bovenin de top zie je een groene knop en iets naar beneden, links in beeld een zonnebloem, van achteren gefotografeerd vol in bloei. En ik heb het ook aan het eind van zijn levenscyclus vastgelegd, die ligt naast de vaas.'

Het verdriet was goed te voelen

In september 2014 krijgt de moeder van Rein het kunstwerk voor het eerst te zien. 'Ze wilde het echt helemaal niet meer loslaten, het was op dat moment volgens mij Rein’, vertelt de kunstenaar. 'Het verdriet was heel goed voelbaar op dat moment.'
Via slachtofferhulp wordt het kunstwerk aan alle nabestaanden aangeboden. Inmiddels hangen er ongeveer 250 replica’s bij andere nabestaanden thuis.  

Tentoonstelling zonnebloemen in Amstelveen

Bij de tentoonstelling in het Amstelveense museum staan er 5000 zonnebloemen, ook de eerste bloemen die Joris meenam uit het rampgebied, zijn er te zien.
De kunstenaar hoopt dat mensen hieraan troost ontlenen en dat hij op deze manier aan het rouwproces kan bijdragen.