Instellingen

Raad van State haalt obstakels weg: ontwikkeling Scheveningen-haven kan doorgaan

DEN HAAG - De vernieuwing van Scheveningen-haven kan definitief doorgaan. De Raad van State heeft twee nog mogelijke obstakels weg genomen, zodat het bestemmingsplan nu definitief is.
Een van de kwesties is de bouw van een nieuw complex naast de oude rokerij aan de Dr. Lelykade. De gemeenteraad had ooit besloten dat dit niet hoger mag worden dan zestien meter. Maar de raad had daarbij onvoldoende rekening gehouden met het feit dat er al bouwplannen waren.
Een debat over de aanpassing van de bouwhoogte zorgde begin januari voor een crisisachtige sfeer in de lokale politiek. Dit omdat coalitiegenoot Haagse Stadspartij vasthield aan die zestien meter. Wethouder Karsten Klein (CDA) wilde juist onder bepaalde voorwaarden een beperkte verruiming toestaan van de bouwhoogte tot 24 meter.

Tumultueuze vergadering

Dit om aan mogelijke bouwers tegemoet te komen. Uiteindelijk werd in januari tijdens een tumultueuze vergadering een voorstel van de HSP om de zestien meter als grens vast te leggen verworpen met 21 tegen 22 stemmen. De Raad van State heeft nu de regeling waarbij er een gebouw kan komen van uiteindelijk maximaal 24 meter geaccepteerd.
Ook is de hoogste rechter akkoord met een ander heikel punt: er mag een plek komen waar onderhoud wordt gepleegd aan schepen. Nu gebeurt dat nog op diverse plekken in de haven. Maar onder eigenaren van schepen bleek behoefte aan een centrale werf. De bedoeling is dat die komt in de buurt van de visafslag, waar in de toekomst ook het zogenaamde viscluster wordt gevestigd.

Bewoners bang voor geluidsoverlast

Omwonenden hadden daar bezwaar tegen aangetekend, onder meer omdat ze vreesden voor geluidsoverlast. De Raad van State oordeelde echter dat het toch is toegestaan om hier een scheepswerf te vestigen.
Volgens de gemeente Den Haag staat nu niets de ontwikkeling van Scheveningen-haven meer in de weg. Wethouder Karsten Klein presenteerde eind maart zijn plannen hiervoor. Zo wil hij van de Derde Haven het centrum maken van vernieuwende maritieme bedrijven en instellingen.

Ruim baan voor vis

Rond het Noordelijk Havenhoofd wordt ruim baan wordt gegeven aan ‘vis’. Hier komt onder meer de attractie Fish, horeca, appartementen, een hotel en krijgt het surfdorp Fast er een permanente plek. De Tweede Haven moet meer plek gaan bieden aan bedrijfsmatige en recreatieve vaart.