17e eeuwse selfies bij Mauritshuis Den Haag

DEN HAAG - Het Mauritshuis in Den Haag laat in het najaar zien dat selfies van alle tijden zijn. Het museum organiseert dan een tentoonstelling met zelfportretten van Nederlandse kunstenaars in de Gouden Eeuw.
Vanaf oktober kunnen bezoekers 27 verschillende zelfportretten bekijken van onder meer Jan Steen, Rembrandt, Carel Fabritius en Gerrit Dou. Volgens het museum schilderden veel Nederlandse kunstenaars een portret van zichzelf in de zeventiende eeuw, meer dan enig ander land.
Het gemak waarmee vandaag de dag een zelfportret wordt gemaakt, was in de Gouden Eeuw echter nog ondenkbaar. De enige techniek om toen een selfie te maken was de teken- of schilderkunst. Daarvoor was een lange opleiding nodig en grote technische vaardigheid. Om die reden was het maken van een zelfportret destijds nog het exclusieve domein van de kunstenaar.

Selfie met Meisje met de Parel

Het Mauritshuis stond al eerder in het teken van selfies. Eind vorig jaar gingen tientallen bezoekers van het museum op de foto met het Meisje met de Parel.
Het museum was minder enthousiast over de selfies. Begin dit jaar deed het museum de selfiestick in de ban. Kunstwerken zouden door de sticks beschadigd kunnen raken. Ook hebben omstanders last van bezoekers die de stick gebruiken voor ene selfie.