Toename euthanasie via Levenseindekliniek

DEN HAAG - In de eerste helft van dit jaar hebben al meer psychiatrische patiënten euthanasie gekregen via de Levenseindekliniek in Den Haag dan in heel 2014. Dat blijkt uit donderdag verschenen halfjaarcijfers van de kliniek.
Het gaat om totaal achttien mensen met een psychiatrische aandoening, vergeleken met zeventien in heel 2014. Ook hielp de kliniek in het afgelopen halfjaar bijna evenveel kankerpatiënten met het beëindigen van hun leven vergeleken met vorig jaar. In 2014 kregen 53 kankerpatiënten euthanasie, de afgelopen zes maanden waren dat er 49.
'Dat steeds meer kankerpatiënten bij de Levenseindekliniek komen duidt er op dat ze ook steeds vaker vergeefs een euthanasieverzoek doen bij hun eigen arts', aldus de organisatie. De kliniek helpt alleen mensen waarvan het euthanasieverzoek door de eigen arts is afgewezen.

Ingewikkelder euthanasieverzoeken

De kliniek krijgt naar eigen zeggen vooral de ingewikkelder euthanasieverzoeken van onder anderen psychiatrische patiënten, mensen met niet-terminale ziekten, dementie of een opeenstapeling van ouderdomsklachten. Jaarlijks krijgen zo'n 5.000 mensen in Nederland euthanasie. Bij de Levenseindekliniek waren dit er vorig jaar in totaal 231.