Advocaat boos over aanpak zwanendrifters: 'Onbegrijpelijk dat ze nog wapenvergunningen hebben'

DEN HAAG - Er wordt nog steeds te weinig gedaan tegen zwanendrifters, vindt advocaat Sébas Diekstra: 'Het is ongehoord en onbegrijpelijk dat gevaarlijke en agressieve zwanendrifters nog steeds hun wapens en een wapenvergunning hebben'. Hij dient dinsdag een klacht in bij de Nationale Politie.
Eerder deze maand werd bekend dat justitie
. Ze worden ervan verdacht dat ze, terwijl dat niet mag, wilde zwanen vangen en mishandelen.
Diekstra's cliënte, dierenarts Saskia van Rooy, heeft vorig jaar aangifte gedaan van mishandeling door de drifter uit Nieuwerbrug en een van zijn zonen. Zij filmde de praktijken van de zwanendrifters, waarna ze werd belaagd. In december 2013 deed ze ook al aangifte van zware mishandeling tegen de dochter en schoondochter van de man uit Nieuwerbrug. Ook die mishandeling is opgenomen.

'Zwanendrifters niet aangepakt'

Volgens advocaat Diekstra zijn ondanks de mishandelingen, de beelden, de aangiftes en de vervolging, de wapenvergunningen niet ingetrokken. Hij vreest voor de veiligheid van zijn cliënt. Eerder deze maand concludeerde het televisieprogramma EenVandaag ook dat er ondanks het verbod weinig actie tegen zwanendrifters wordt ondernomen.