'Imam Fawaz zamelt geld in voor eigen moskee in Den Haag'

Fawaz
DEN HAAG - Islamitische stichtingen in Den Haag zouden geld inzamelen voor een eigen moskee voor de omstreden imam Fawaz Jneid. Dat schrijft dagblad De Telegraaf, op basis van eigen onderzoek.
Tijdens bijeenkomsten gedurende de ramadan is geld ingezameld voor de oprichting van een gebedshuis. Het zou gaan om een bedrag van 400.000 euro. Dat bedrag gaat naar de stichting Qanitoen, die staat ingeschreven op het adres van de sociale huurwoning van Fawaz in Leidschendam.
Imam Fawaz is omstreden vanwege zijn extremistische uitspraken. Zo wenste hij filmmaker Theo van Gogh een ongeneeslijke ziekte toe, vlak voordat hij vermoord werd.

'Er is niet mee samen te werken'

Fawaz predikte eerder in de Haagse As-Soenah moskee, maar werd daar in 2012 de deur gewezen. 'Er is niet mee samen te werken', zei het moskeebestuur destijds over zijn vertrek. Eén van de redenen waarom Fawaz en As-Soenah uit elkaar gingen was het feit dat de imam regelmatig zogenoemde 'sharia-huwelijken' sloot: islamitische huwelijken, zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk. Dat is verboden. Fawaz is in 2014 daarvoor veroordeeld.