Den Haag mag krakersbolwerk De Vloek ontruimen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag mag het krakersbolwerk De Vloek op de Hellingweg in Scheveningen ontruimen voor de bouw van een topzeilcentrum. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Met deze uitspraak lijkt er een definitief einde te komen aan een jarenlange strijd tussen de gemeente Den Haag en De Vloek.
De voorzieningenrechter heeft dit besloten, omdat er 'daadwerkelijk concrete sloop- en bouwplannen liggen.' De gemeente heeft zich verplicht om het pand te slopen en het terrein bouwrijp te maken voor de ontwikkeling van een zeezeilcentrum. De gemeente maakt daarom terecht aanspraak op de ontruiming van het pand, aldus de voorzieningenrechter.
De gemeente Den Haag had de rechtszaak aangespannen omdat een deel van de krakers niet vrijwillig wil vertrekken. Volgens De Vloek is het niet zeker dat de bouw van het topzeilcentrum daadwerkelijk gaat beginnen. Een alternatieve locatie in een voormalige school aan de Beatrijsstraat in Moerwijk die de gemeente heeft aangeboden, is door de krakers niet geaccepteerd.

Restaurants en bedrijfjes

De Vloek heeft dertien jaar geleden het pand op de Hellingweg in Scheveningen gekraakt. In De Vloek zitten sindsdien ateliers, een restaurant en bedrijfjes.
De krakers kregen van de gemeente Den Haag een gebruikersovereenkomst waarin staat dat als er bouwplannen zijn, de krakers moeten vertrekken. Uiteindelijk kwamen die bouwplannen er, maar de krakers kregen een aantal keren uitstel omdat de gemeente onvoldoende zekerheid kon geven over de start van de bouw.

Haagse Stadspartij

Nu is de rechter er dus van overtuigd dat de gemeente voldoende grond heeft om De Vloek te ontruimen voor het topzeilcentrum. Dat is pijnlijk voor de Haagse Stadspartij (HSP) in de gemeenteraad. Deze partij heeft zijn wortels in de Haagse kraakbeweging maar zit sinds vorig jaar in het college van burgemeester en wethouders. Dat betekent dat HSP-wethouder Joris Wijsmuller medeverantwoordelijk is voor de aanstaande ontruiming.
Wanneer de ontruiming zal plaatsvinden is niet duidelijk.