Wat is er bekend over Danny D.?

DEN HAAG - Wat weten we tot nu toe van Danny D.? De 41-jarige man uit Koudekerk aan den Rijn wordt verdacht van betrokkenheid bij de tijdelijke vermissing van de 13-jarige Lisa uit Spijkenisse.
Lisa verdween vorige week woensdag van een camping op de Veluwe en werd sindsdien vermist. Ze werd voor het laatst gezien bij een bungalowpark in het Gelderse Nieuw-Milligen, waar ze met familieleden verbleef. Maandagochtend werd het meisje - in goede gezondheid - teruggevonden in
. Ze was onderweg naar Rotterdam.

- Welke verdenkingen zijn er tegen D.?

Danny D. (41) wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing. Hij zou het meisje tegen haar wil hebben meegenomen. D. wordt door politie en justitie ook verdacht van ontucht met het meisje, zo maakte de onderzoeksrechter donderdag bekend. Het voorarrest van D. is met twee weken verlengd.

- Wat wordt er precies bedoeld met 'ontucht'?

Seksueel misbruik, verduidelijkt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Om wat voor misbruik het gaat, is nog niet bekend. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie kijkt onder meer hoe D. met Lisa in contact is gekomen. Vrij snel nadat Lisa werd gevonden, doorzocht de politie het huis van D.. Daarbij zijn verschillende 'gegevensdragers' in beslag genomen. Volgens de officier van justitie kenden Lisa en Danny D. elkaar al zo'n twee maanden. 'We weten natuurlijk niet hoe vaak er ontucht is gepleegd, maar we gaan ervan uit dat dat al wel plaatsvond voordat Lisa verdween.'

- Is D. eerder in de fout gegaan?

Ja. D. werd in 2011 veroordeeld voor het in bezit hebben en maken van kinderporno. Hij gaf een meisje van ongeveer 13 jaar opdracht zich voor de webcam uit te kleden. D. bezat 267 foto's en 18 films, blijkt uit het vonnis.
Destijds werd D. ook verdacht van 'grooming' (digitaal kinderlokken) van een ander meisje (12 jaar), maar daar werd hij niet voor veroordeeld. Hij heeft toen wel een aantal keer gechat met het betreffende meisje en is samen met haar naar een zwembad in Bergen Op Zoom gegaan. Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat hij van plan was de 12-jarige te misbruiken, maar hij is wel schuldig bevonden aan het onttrekken van het meisje aan het gezag van haar ouders.
Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van ongeveer dertien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moest hij zich laten behandelen bij De Waag in Den Haag, gespecialiseerd in de behandeling van zedendelinquenten. D. stond onder toezicht van Reclassering Nederland, bevestigde een woordvoerder donderdag aan Omroep West. De reden van het toezicht wil de woordvoerder niet geven.

- Wat voor man is Danny D.?

D. was getrouwd en heeft twee kinderen. Toen zijn vrouw, die hij volgens het AD heeft ontmoet op het internet door zich jonger voor te doen, doorkreeg dat D. opnieuw aan het chatten was met jonge meisjes verbrak zij de relatie. Sinds die tijd huurde D. een kamer in Koudekerk aan den Rijn waar hij de 13-jarige Lisa naar toe heeft geprobeerd te lokken.