Nostalgie: 14 dingen van vroegâh die Hagenaars en Hagenezen missen

DEN HAAG - Met de gure herfstachtige dagen van de afgelopen week wordt de gemiddelde Hagenaar of Hagenees soms toch wat melancholisch. Tijdens het binnen zitten vraag je je soms af... Wat was er vroegâh eigenlijk allemaal beter in Den Haag? Omroep West zet veertien dingen op een rij en roept jou natuurlijk ook op te melden waar jij met veel plezier aan terugdenkt, of niet natuurlijk.
1. Bioscopen: popcorn, papieren kaartjes (van zo'n rol) en Disney... of toch een thriller?
Lang voordat Netflix en Youtube werden uitgevonden, gingen mensen vaak naar de bioscoop. Wie heeft er niet genoten van een spannende thriller of een echte klassieker gezien, bijvoorbeeld in bioscoop Metropole aan de Carnegielaan? Of werd op woensdagmiddag door zijn ouders meegenomen naar Eurocinema (Leyweg), Asta (Spui) of Du Midi (2e De Carpentierstraat, Bezuidenhout)? Ook in winkelcentrum Babylon (nu alwéér 'new') zat ooit een bioscoop. Allemaal verleden tijd, maar voor veel Hagenaars een prachtige herinnering. Wat was jouw eerste film? En waar heb je die gezien? Of ging je liever naar de videotheek? (Ook bijna verdwenen...)

2. De echte Hollandse bakker... anders nog iets?

Tegenwoordig koopt bijna iedereen zijn brood in de supermarkt. De ouderwetse bakker is verdwenen. Toegegeven, er is inmiddels brood uit alle windstreken te koop in Den Haag, van Egyptisch brood tot echte Franse baguettes. Maar de Hollandse bakkerswinkel vol puddingbroodjes, halfjes wit en huisgemaakte koekjes verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Een paar namen van weleer? Hus en Krul natuurlijk, maar ook Meijers, Van der Zijden, Exclusief Paanakker, Paul C. Kaiser, Osse, Grimbergen, 't Wapen van Zeeland... Waar haalde jij altijd je brood?

3. Zwembaden, van buitenbad tot schoolzwemmen

Wie denkt er niet met weemoed terug aan Zwembad de Regentes, met dat prachtige art deco interieur? Tegenwoordig is het gebouw aan de Weimarstraat in gebruik als theater, maar veel Hagenaars hebben daar menig baantje gezwommen tot het in 1995 gesloten werd. En dan de zwemles, met de HTM-bus en al je klasgenootjes verplicht het water in. Bijvoorbeeld bij de Morgenstond aan de Loevesteinlaan. Wie schrikt er niet af en toe nog wakker bij de gedachte aan die strenge badmeester daar, met zijn rode baard, Zweedse klompen en oordopjes in zijn oren? Ook niet te vergeten: Het buitenbad in het Zuiderpark en natuurlijk het oude bad aan de Mauritskade. Inmiddels verbouwd, met originele elementen, maar het voelt natuurlijk niet meer zoals vroeger.

4. Indonesische restaurants

Den Haag staat natuurlijk niet voor niets bekend als de weduwe van Nederlands-Indië. Voordat iedereen van alles liet thuisbezorgen en massaal lekker goedkoop 'all you can eat' uit eten ging, waren Indonesische restaurants dan ook erg populair. Selamat makan! Maar tegenwoordig lijkt helaas de klad erin te zitten, zo zit Tampat Senang al een tijdje in de gevarenzone. Welke namen verdwenen er? Sarinah natuurlijk, maar ook Kantjil, Jimbaran en Djawa zijn uit het straatbeeld verdwenen. Waar at jij vroeger je nasi rames speciaal?

5. Gele trams en bussen

Lang voordat de woorden marktwerking, Randstadrail en ov-chipkaart werden uitgevonden, reden er gele trams en bussen door Den Haag. Misschien weet je het nog, die gele trams met hun groene bankjes en mooie art deco lampen (of was het nou jugendstil?) die zo gezellig licht gaven. En natuurlijk die echte authentieke trambel. En geen digitale omroepster, maar de trambestuurder die - soms in prachtig plat Haags - de haltes omriep. Veel regionale bussen waren ook nog in Den Haag te zien. Ze reden - heel handig - vaak door naar het Centraal Station. Dus wachten op een winderig overstappunt bij het Leyenburg Ziekenhuis (pardon, Haga Ziekenhuis locatie Leyweg) was er nog niet bij. Wie heeft er nog wel eens weemoed naar die goeie ouwe Westnederland bus (of WSM, voor de echt oude knarren)? Je kunt hier het tv-programma Tramsporen nog eens terugkijken. En voor de liefhebbers: Hier staan ook heel veel mooie plaatjes. Of hier natuurlijk. Jeugdsentiment gegarandeerd!

6. Platenwinkels

Elke week een gedrukt exemplaar van de Top 40 halen en hopen dat jouw platenhandelaar je favoriete nieuwe single had binnengekregen. Met rooie oortjes onder een koptelefoon in de platenwinkel lekker uitgebreid luisteren naar een nieuwe elpee, om te besluiten of je daar je zakgeld aan wilde uitgeven. Wat een mooie tijd. Helaas, Spotify en - alweer - Youtube hebben de ietwat weeïge geur van platenhoezen en vinyl verdrongen. Hoewel de elpee onder liefhebbers bezig lijkt met een gestage comeback, zijn er nog maar weinig platenwinkels te vinden. Wat namen van weleer? Free Record Shop natuurlijk, maar ook LP Top 100 (Weimarstraat), Disco Zuid (Dierenselaan en Jan van der Heijdenstraat), Melody Maker (Theresiastraat) en Rythm Import (Torenstraat) mogen niet in dit illustere rijtje ontbreken. Staat jouw platenzaak van toen hier bij?

7. Sportclubs die verdwenen zijn

Toen ADO Den Haag nog gewoon ADO (en wat later FC Den Haag) heette. En je warme worst kon kopen, gewoon nog in het Zuiderpark. Of iets recenter, toen korfbalclub Ready nog bestond. Andere tijden. Er zijn ondertussen zoveel clubs verdwenen. Holland Sport, VIOS, Postduiven, Oranjeplein, Cromvliet, noem ze allemaal maar op. Gelukkig is op internet nog heel veel te vinden over de Haagse voetbalhistorie. Op welk (voormalig) gras liggen jouw herinneringen?

8. Kerstbomen 'rausen'

Echt oud Haagsch volksvermaak: kerstbomen rausen. Harry Jekkers bezingt het in zijn poëtische Haagse volkslied zo mooi: 'In december met de hele buurt op jacht om kerstbomen te rausen. Op oudjaarsavond fikkie stoken, vooral die autobanden rookten fijn'. Grote groepen jongeren gingen de straat op, voor de jacht op kerstbomen en allerlei andere dingen die fijn brandbaar waren. En de kick was natuurlijk vooral om boompies van rivaliserende groepen te bemachtigen. Het was misschien niet altijd allemaal volgens de wet, maar voor velen is het toch een fijne herinnering.

9. Duivenmelkers

Nog zo'n echt Haags fenomeen: de duivenmelker. Op menig dak stond vroeger een mooie duiventil en op het balkon zag je duivenhouders vaak prachtige taferelen uithalen om hun doffers te behagen. Maar met de sluiting van het 'clubhuis' de Zwarte Vogel lijkt er wel bijna een einde te komen aan deze mooie Haagse traditie. Even was er een opleving door de hype rond de duifmeneer, onze Haagse Lloyd. Maar ook op dat vlak is het de laatste tijd helaas erg stil...

10. Van Klisjeemannetjes tot vieze man: Van Kooten en De Bie

De echte jeugdvrienden Kees van Kooten en Wim de Bie mogen natuurlijk never-nooit-niet in dit lijstje ontbreken. De twee leerden elkaar kennen op de Dalton aan de Aronskelkweg en de rest is geschiedenis. Ze verrijkten onze taal met uitdrukkingen als Mozes kriebel, doemdenken en scheurgras. En creëerden onvergetelijke typetjes als de Vieze Man, wethouder Hekking, meneer Foppe, de dakloze Dirk en natuurlijk deskundige Dr. Remco Clavan. Helaas, zondagavond meteen na het achtuurjournaal inschakelen voor Keek op de Week zit er niet meer in. En omdat heel veel mensen deze echte Haagse humor nog altijd missen, zetten we de leukste fragmenten nog eens voor je op een rijtje.

11. Kroketten van Schavemaker

Oei, heb je dat wel eens? Dat je ineens een smaak van vroeger weer proeft? Dat hebben veel Hagenaars waarschijnlijk met de vermaarde kroketten van Schavemaker. Lekker romig en op zo'n vers, wit broodje. De typisch Haagse lunchroom aan de Dierenselaan is inmiddels al jaren dicht, maar wie heeft er nooit met uitzicht op oude, bruine tegeltjes zo'n broodje huisgemaakte kalfskroket naar binnen gewerkt en een glaasje karnemelk besteld bij de altijd zongebruinde mevrouw achter de toonbank? Gezellig, tussen het echte, authentiek Haagse publiek. Ook voor de zelfgemaakte slaatjes reden veel mensen speciaal een stukje om. Inmiddels zijn er op de Dierenselaan snacks uit alle windstreken van de wereld te krijgen, maar die echte Schavemaker kroketten zijn helaas een stukje historie. Heeft iemand toevallig het recept nog?!

12. Op mijn Puch een wijfie halen en daarna dansen in de Marathon

Den Haag bruist? Mwah. Vroeger in elk geval een stuk meer. Wie herinnert zich niet die legendarische avonden in discotheek De Marathon, aan de Wijndaelerweg? Dames met geblondeerd haar die - rondom hun gouden tasje - stonden te dansen. De mannen natuurlijk met een Haagse mat. En wat denk je van de Asta, al eerder genoemd, ooit een bioscoop maar daarna de Haagse housetempel. Dat brengt ons dan weer bij die andere Tempel, aan het Prins Hendrikplein. Nu zit daar de archeologische dienst van de gemeente, maar vroeger was het een vermaarde discotheek. Andere namen: Sandokan, Exposure, La DS, de Tijd, <>, Tropicana, De Jungle, de Bierkelder, Jetset, Backstage... waar gooide jij vroeger je haren los in het weekend?

13. North Sea Jazz... dat hoort bij Den Haag!

Wie is er niet minstens één keer geweest? Toen het World Forum Convention Center nog gewoon het Congresgebouw heette. North Sea Jazz! In 1976 was de eerste editie. Sinds die tijd zijn er heel wat sterren voorbij gekomen. We noemen een Count Basie, Dizzy Gillespie, Miles Davis en Stan Getz. Helaas verhuisde het festival in 2006 naar Rotterdam. Eeuwig zonde, dat doet de echte Hagenaars nog steeds pijn! De maand juli is nooit meer hetzelfde. Nou ja, hebben ze daar ook eens één keer iets leuks.

14. De Houtrusthallen... van knaagdieren tot kroepoek

We sluiten af met een voor velen onvergetelijke plek: De Houtrusthallen. Op 15 april 1967 stonden The Rolling Stones er. Maar ook knaagdierententoonstellingen vonden er een veilig onderdak. De beroemde kruisrakettendemonstratie vond er zijn eindpunt. De Pasar Malam, natuurlijk. Schaatsen. De kunstijsbaan. En er was topsport, niet te vergeten. Helaas maakte de sloopkogel vanwege betonrot in 2001 een einde aan deze historische Haagse plek. De Houtrusthallen hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Tja. Vernieuwing is niet altijd een verbetering, zullen we dan maar zeggen.

Hopelijk hebben we je geïnspireerd om weer eens terug te denken aan die goeie ouwe tijd. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie dingen van vroegâh, en niet alleen in Den Haag. Wat hield jou toen bezig? Waar kwam jij graag? Waar denk je met een glimlach aan terug? Of wat mis je juist helemaal niet? Laat het ons in de reacties hieronder weten en haal gezellig samen herinneringen op!