'Ook Schilderswijk wil fiets veilig stallen'

Fietsen
DEN HAAG - Schilderswijkers die graag een 'fietstrommel' in hun wijk willen om hun fiets veilig te kunnen stallen, krijgen bij de gemeente geen gehoor. Dat stellen de Haagse Stadspartij en de PvdA in vragen aan het college van burgemeester en wethouders.
Het geld voor de fietstrommels (compacte afsluitbare fietsenstallingen) is op, aldus de partijen. Volgens de gemeente is het 'helaas niet mogelijk om een nieuwe aanvraag voor fietstrommels in te dienen'. Bewoners kunnen voor 7,50 euro per maand een plek in de stallingen huren. Ook is de de regeling voor het plaatsen van de fietstrommels niet op de Schilderswijk van toepassing.
De gemeente meldt op de eigen website dat de stallingen buurt voor buurt worden geplaatst. De buurten zijn gekozen op basis van het aantal portiek- en bovenwoningen. In de Vruchtenbuurt, Bezuidenhout-Oost, Oostbroek en Laakkwartier-West staan al fietstrommels. De gemeente is verder met een aantal andere buurten aan het kijken wat geschikte plaatsen zijn voor de stallingen, maar de Schilderswijk zit daar niet bij.

'Je moet wel je fiets veilig kunnen stallen dicht bij huis'

De PvdA en de Haagse Stadspartij willen weten waarom de regeling niet voor alle wijken geldt. 'We zouden juist graag zien dat zoveel mogelijk Hagenaars de fiets pakken om naar school en het werk te gaan of even een boodschap te doen, dat is gezond en draagt bij aan een schonere lucht in onze stad', zegt gemeenteraadslid Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij in een persverklaring. 'Je moet dan wel de fiets veilig kunnen stallen dicht bij huis.'
Lobke Zandstra (PvdA) vindt het 'niet logisch dat we leerlingen op scholen in de Schilderswijk stimuleren om met de fiets te komen, maar dat er vervolgens geen veilige fietsparkeerplekken in de wijk zijn'.