Bouwkranen vielen om in Alphen, dit is wat we weten

Foto Regio15
ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee bouwkranen en een wegdek vielen maandagmiddag om en richtten grote schade aan de gebouwen aan de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn. De twee kranen stonden op drijvende pontons in de Oude Rijn, ze vervoerden daar een stuk wegdek dat gebruikt zou worden voor de renovatie van de Koningin Julianabrug. Een man kwam onder het puin en is door de brandweer bevrijd, de man had last van zijn heup. Er zijn verder geen slachtoffers gevallen, de speurders zijn in de late avond gestopt met zoeken.
- 16:10 Eerste melding

Even na vier uur 's middags kwam de eerste melding binnen over een ongeval
. Binnen enkele minuten werd het ongeval opgeschaald van grip 1 naar grip 3. Brandweer, politie, ambulance en traumahelikopters snelden ter plaatse.

- Social media

Direct na het ongeval komen de eerste foto's en video's online. De sociale media laten direct de grote ravage zien. Het filmpje waarop te zien is dat de kranen omvallen wordt in korte tijd duizenden keren bekeken.

- 20 gewonden

De brandweer meldde dat er twintig gewonden zouden zijn. Het rampenopvangplan van het LUMC werd in werking gesteld, vijf extra teams staan klaar in het Leidse ziekenhuis. Later is dit aantal teruggeschaald.Uiteindelijk bleek er één persoon gewond te zijn geraakt.  

- USAR

Het Urban Search and Rescue Team (USAR) komt met 25 man sterk zoeken in het ravagegebied. Speurhonden getraind in het zoeken naar levende mensen onder het puin gaan opzoek. Één iemand zou vermist zijn, de brandweer bevrijdde de man. Hij heeft last van zijn heup. Een hond die ook in een van de panden zat heeft het niet overleefd.

- ikbenveilig.nl

Het Rode Kruis zet een speciale website op touw in verband met het kraanongeval. Op ikbenveilig.nl kunnen mensen die willen aangeven dat ze ongedeerd zijn of dat ze dat ze iemand zoeken.

- Weg, weg, weg!

'Ik hoorde krak en dacht dit is foute boel.' Een ooggetuige doet haar verhaal tegen een verslaggever van Studio Alphen, een mediapartner van Omroep West.

- 19:15 Perconferentie

Locoburgemeester Kees van Velzen liet weten dat het nog onduidelijk was hoeveel slachtoffers er zijn. Verder laat Van Velzen weten dat het instortingsgevaar groot is. Er wordt onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de kranen. Getroffenen kunnen zich melden bij De Goede Herderkerk. Zo'n 400 mensen kwamen opdagen.
Burgemeester Liesbeth Spies was niet bij de persconferentie, zij was op vakantie maar heeft deze afgebroken in verband met het ongeval.

- Evacuatie

Straten rond de Arubastraat worden geëvacueerd. Een bus vertrok met buurtbewoners naar een ander onderkomen. De gemeente heeft voor onderdak gezorgd.

- 22:00 Tweede persconferentie

Bij de politie hebben zich drie mensen als getuige gemeld, zij zijn door de politie als verdachte aangemerkt. Daarmee geeft de politie de drie een aparte status. Zij krijgen zwijgrecht en hebben het recht op een advocaat. Het is niet bekend of de drie iets te maken hebben met het ongeval. Ook over de oorzaak van het ongeval is nog niks te zeggen volgens het OM.

- 22:55 zoekactie gestopt

De brandweer laat aan Omroep West weten niet te verwachten dat er nog mensen onder het puin liggen. Zij stoppen daarom met de zoekactie. Ook de speurhonden van de USAR staken de zoekactie.

- 23:15 Geen doden, één gewonde

Burgemeester Spies laat weten dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De man die last heeft van zijn heup is het enige slachtoffer.