Kraanexperts: fouten bij kraanongeluk Julianabrug Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ontzettend onprofessioneel', 'amateuristisch en knullig', 'onacceptabel'. Kraanexperts hebben geen goed woord over voor het handelen van de aannemer. Volgens hen zijn er fouten gemaakt in de aanloop naar het ongeluk met de kranen in Alphen aan den Rijn maandag.
Kraanexpert Richard Krabbendam zegt in
en het
dat de hydraulische kraan niet berekend was op het verplaatsen van zoveel gewicht op een ponton. 'Een kind weet dat zo'n platform dan gaat wankelen', zegt hij. 'Ontzettend onprofessioneel'.
Hoogleraar staalconstructies aan de TU Delft Frans Bijlaard noemt het 'onacceptabel' dat voorafgaand aan het takelen van het brugdek de omliggende huizen niet zijn ontruimd.  'Nu zijn er letterlijk mensen aan de dood ontsnapt', vertelt hij op Radio West.

'Dit had nooit door de keuring mogen komen'

En ook Jan Zwagerman, van kraanbedrijf Zwagerman International, is niet te spreken over de werkzaamheden. 'Dat je met twee kranen op twee pontons gaat hijsen is totaal onprofessioneel', zegt hij tegen RTL Nieuws. 'Dit had nooit in deze situatie door een opstellingskeuring mogen komen.'
Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er in de aanloop naar het ongeluk strafbare feiten zijn gepleegd. Drie getuigen zijn als verdachten aangemerkt, vooralsnog voornamelijk om hen de daarbij behorende rechten te gunnen, zoals zwijgrecht en het recht op juridische bijstand.