Meer nostalgie: Nog 8 dingen van vroegâh die Hagenaars en Hagenezen missen

DEN HAAG - Afgelopen weekend publiceerde Omroep West een lijstje met dingen van 'vroegâh' waar veel mensen nog wel eens aan terug denken. Een daverende hoeveelheid reacties volgde, vooral op onze Facebookpagina. Dat smaakte dus naar meer!
Voor wie het nog niet gelezen heeft: Het vorige overzicht van
is natuurlijk nog terug te lezen. Ons bericht over bijvoorbeeld kroketten van Schavemaker, bioscopen als Metropole en Cineac, platenwinkels, duivenmelkers en de Houtrusthallen maakte heel wat reacties (en emoties) los. Mede door jullie reacties hebben we nog een paar 'nieuwe' oude dingen op een rijtje gezet. Geniet met ons mee van nog meer nostalgie uit het mooie Den Haag. En blijf vooral reageren. Vertel ons wat jij mist of waar jij met veel plezier aan terugdenkt! Oké, daar gaan we:

1. De Konmar supermarkten

Welke inwoner van Den Haag heeft er niet zijn boodschappen gedaan of een bijbaantje gehad als vakkenvuller of kassière: De Konmar. Op vertrouwde plekken als de Elandstraat, Anemoonstraat, De Stede, Laakweg, Waldorpstraat of de Van Bergenstraat (op Scheveningen). Opgericht in 1968 door Hagenaar Henk van der Straaten, uitgebouwd tot een groot concern en in 2006 vakkundig definitief naar de knoppen geholpen door het Laurus Concern. Wie echt heimwee heeft: Bij het voormalige distributiecentrum aan de Werf op industrieterrein Zichtenburg zijn op het pand nog wat sporen te vinden van het ouderwetse Konmar logo. Verder is alles wat aan de Konmar deed denken inmiddels vooral Jumbo-geel gekleurd. Wat natuurlijk wel is gebleven: de herinnering aan het heerlijke Franse stokbrood of een kratje Herbergbier van de Konmar. Wat voor lekkere dingen kocht jij er altijd? Of ging je liever naar een buurwinkel? (Waar zijn die eigenlijk gebleven?)

2. De Haagse Dierentuin (en natuurlijk die in Wassenaar)

Op de plek aan de Zuid-Hollandlaan waar ambtenaren van de provincie nu hele belangrijke dingen doen, stond vroeger een... dierentuin. Het is al wel een tijdje geleden hoor: De dierentuin bestond van 1863 tot 1943. Het is natuurlijk net over de grens, maar veel Hagenaars herinneren zich vooral die andere dierentuin: Dierenpark Wassenaar. Wie is er niet met schoolreisje naar toe geweest? Opgericht in 1937 en in 1985 helaas gesloten. Het enige wat nog rest is een deel van het originele toegangshek. Dat staat nu bij de ingang van het Louwman museum. De dieren hebben plaatsgemaakt voor auto's.

3. Kickûh: De Haagse mat

Héél, héél soms zie je er nog wel eens eentje in het wild: De Haagse mat. ADO Den Haag voetballer Michel Adam droeg (en draagt) hem met trots. Waar zijn ze toch gebleven? Lang haar in de nek, en liefst ook voorzien van minimaal één oorbel in het oor. En natuurlijk veel gel in het haar. In de jaren 90 ook nog even weggeschoren haar aan de zijkant, vanwege het gabberhouse-tijdperk (Rave the City). Kleedde ook mooi af met het originele Australian trainingspak en bijpassende Nike Air Max.Tegenwoordig dus een zeldzaamheid, die echte Haagse mat. Maar, in de mode komt alles terug, toch? Even geduld nog, dan maar. Had jij ooit een matje?

4. Vette meuk van verschillende snackbars

Bij het vorige overzicht kregen heel wat mensen spontaan heimwee naar vette hap van vroeger. Niet alleen naar de kroketten van Schavemaker aan de Dierenselaan, ook veel andere snackbars werden genoemd. Bijvoorbeeld Telstar, aan de Herengracht. Beroemd om zijn RAS-patat en zijn pindasaus. Snackcar Kraats natuurlijk, om de hoek van de Hema aan de Grote Marktstraat (niet te verwarren met de gelijknamige snackcar op de Wassenaarsweg),  snackbar De Sport in het Zuiderpark, waarover nog zoveel te doen was. Natuurlijk, een patatje halen bij Thierry's Place na een avondje stappen in de Marathon. Ja wij Hagenaars houden wel van een vette hap, want er worden er nog veel meer genoemd: Snackbar Zandvliet aan de Van Ostadestraat, Joy aan de Zuiderparklaan, Billie en Bessie bij station Mariahoeve en Het Limburgs Patathuis in de Wagenstraat. Daar zat trouwens ook een filiaal van Hové, een soort Haagse variant op de Febo. Ook bekend van de Leyweg trouwens. Wie herinnert zich nog hun fameuze spaghettikroket?

5. Piraten radiostations

Ze mogen natuurlijk niet ontbreken in de geschiedenis van Den Haag, de piraten radiostations. Beroemde illegale zenders Stad Den Haag, Radio Centraal, NOVA Radio, Hofstad. Zomaar wat namen uit de tijd dat de publieke omroep nog Hilversum I heette en er maar weinig variatie in de ether was. De piraten waren daarom een doorslaand succes, maar zonder slag of stoot ging dat niet. Veel inbeslagnames volgden, maar de piraten kwamen steeds weer terug. Bijvoorbeeld met de legendarische radiobingo, van stations als Radio Klimop. Jammer genoeg allemaal verdwenen, al zenden sommigen nog wel uit via internet. En natuurlijk is er wekelijks een vleugje nostalgie te horen op Radio West.

6. Het Golfslagbad en Buitenzwembad Overbosch

Veel Hagenaars missen nog steeds het Golfslagbad op Scheveningen. Ook een sterk staaltje jeugdsentiment. In 1979 geopend, voor die tijd vrij uniek en daarom een grote publiekstrekker. Maar het bad verouderde en in 1993 werd op die plek het Sea Life Center geopend. Nu zwemmen er pinguïns. Iets anders wat veel Hagenaars missen is het buitenbad van Zwembad Overbosch. Dat werd geopend in 1972. Gewoon lekker in de zon liggen en af en toe een duik in het koude water nemen is er niet meer bij, sinds in 1995 werd besloten het buitenbad te sluiten. Sindsdien heeft Den Haag geen publiek buitenzwembad meer. Kan dat terug komen, mensen?

7. Praten over kevers en peentjes kweken in je schooltuintje

Toen de basisschool nog lagere school heette. Naast rekenen en taal in de klas, trok je er ook wel eens op uit. Bijvoorbeeld met de hele klas naar dat gebouwtje van de gemeente tegenover de kinderboerderij in het Zuiderpark. Waar je dan les kreeg over de natuur. Een hele dag praten over kevers, of citroenmelisse plukken en dan thee zetten. En wie herinnert zich niet de schooltuintjes. Met veel bloed, zweet en tranen elke keer weer komkommers en radijsjes kweken. De ene keer met beter resultaat dan andere keren. Waar was jouw schooltuintje?

8. Werkweek in Drenthe (Wilheminaoord/Vledder)

Voor vele Hagenaars en Hagenezen is het één van de gouden jeugdherinneringen: Het kamp van de lagere school (of basisschool natuurlijk, als je wat jonger bent). De gemeente is de trotse bezitter van een groot gebouw in Drenthe met veel slaapzalen. Wie heeft daar niet een week lang in een krakerig stapelbed doorgebracht, om overdag kilometers te fietsen, de natuur te bestuderen en natuurlijk... uitkijken naar de bonte avond! Anno 2015 lijkt er nog niks veranderd. Wat zijn jouw herinneringen aan deze kampweek?
Dat waren weer acht fijne herinneringen aan mooie zaken uit ons mooie Den Haag. Wat brengen ze bij jou teweeg? En wat mis jij nog in dit rijtje? Praat mee onder dit bericht, of reageer op onze Facebookpagina. En mocht je het vorige lijstje gemist hebben, klik dan hier. Veel plezier!