Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen: Hoe wordt dat vuurwerk eigenlijk afgestoken?

DEN HAAG - Een gespecialiseerd vuurwerkbedrijf is vrijdag aan het werk gegaan in de haven van Scheveningen. Vrijdagavond gaat de 36e editie van het Internationaal Vuurwerkfestival op Scheveningen van start. Het vuurwerk wordt door de specialisten klaargezet op een ponton.
Op het drijvende platform zijn honderden pijpen geplaatst. Nadat het vuurwerk is klaargemaakt wordt het in de pijpen gestopt. We werken met een schema', zegt Jolanda Pen van Dream Fireworks. Daaraan kunnen we aflezen welk vuurwerk in welk rek hoort'. Met de hand afsteken, dat is verleden tijd. Het staat hier helemaal vol. Veel te gevaarlijk om er doorheen te lopen', legt Pen uit. Als de show begint starten we het vuurwerk met één druk op de knop'.

Vrijdagavond om 21.00 uur wordt het ponton verplaatst door twee sleepboten. Volgens de veiligheidsrichtlijnen komt het 265 meter van de kust te liggen. Om 21.45 uur gaat de eerste vuurwerkshow van start. Om 22.30 uur is de tweede show, waarna er nog een podiumprogramma is georganiseerd.

Deelnemende landen

Het spits wordt afgebeten door Polen, waarna ook Duitsland laat zien wat het in huis heeft. Andere deelnemende landen zijn Japan, Korea, Italië, China, Spanje en Nederland.

Geen Polen en Duitsers

Vrijdag zijn er geen Polen en Duitsers aanwezig om de show op te bouwen. Er is een plan overhandigd aan het vuurwerkbedrijf. Daarin staat onder meer wat er ingezet mag worden en hoe lang de show moet duren. Aan de hand daarvan gaan wij de show opbouwen', aldus vuurwerkspecialist Pen.
Meer over dit onderwerp:
Vuurwerkfestival, Scheveningen
Deel dit artikel: