Premier Rutte betreurt miskenning slachtoffers Japanse bezetting

© ANP
DEN HAAG - Premier Rutte betreurt het dat Indische Nederlanders zich sinds de Tweede Wereldoorlog niet erkend hebben gevoeld door de Nederlandse regering. Dat zei hij bij het Indiëmonument in Den Haag. Daar is zaterdag de Japanse capitulatie uit 1945 herdacht.
Eerder was al bekend dat de regering met een gebaar van goede wil zou komen in de richting van Indische Nederlanders, maar dat er geen formeel excuus inzit. De nabestaanden hoopten van wel.
Duizenden mensen kwamen bij elkaar bij het Indische monument in Den Haag voor de herdenking. Velen waren emotioneel, omdat ze zelf, of hun ouders en grootouders het leed hebben doorstaan. Tijdens de herdenking werd de Indische klok geluid. De bijeenkomst werd afgesloten met het defilé langs het monument en de kransen.

Koning Willem-Alexander legt krans

Naast premier Rutte waren ook koning Willem-Alexander, de staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig. Zij legden kransen bij het monument ter nagedachtenis aan de burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting.