'Onderzoek nodig naar grootste Nederlandse oorlog: honderdduizend Indonesiërs overleden'

Herdenking bij Indisch monument
Herdenking bij Indisch monument
LEIDEN - Nederland moet opdracht geven voor een grootschalig onderzoek naar de oorlog die ons land heeft gevoerd in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Dat zegt directeur Gert Oostindie van onderzoeksinstituut Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden.
‘Dit is de grootste oorlog die Nederland ooit heeft gevoerd’, aldus Oostindie, zeventig jaar nadat in Indonesië de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Tijdens het conflict verloren duizenden burgers en militairen aan Nederlandse zijde het leven en volgens een zeer grove schatting honderdduizend Indonesiërs.
‘Wij zijn bij uitstek een land dat mensenrechten belangrijk vindt’, duidt hij het belang van het onderzoek voor ons land. Een groot onderzoek zoals dat er wel is geweest naar de Tweede Wereldoorlog of het drama Srebrenica is er voor de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog echter nooit gekomen.

Oorlogsmisdaden

‘Er is nog ontzettend veel uit te zoeken. Het onderzoek van de laatste jaren wijst op oorlogsmisdaden op grote schaal. Het lijkt erop dat dit niet is aangemoedigd, maar wel is toegedekt door de politiek vanwege het imago van Nederland’, aldus Oostindie. Een belangrijke vraag is volgens hem of het geweld systematisch was.


Het pleidooi voor een overkoepelend onderzoek is niet nieuw. Het KITLV heeft er eerder samen met het NIOD en het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) op aangedrongen. Nederlandse wetenschappers verrichten al op individuele basis onderzoek. Ook leggen journalisten nog steeds nieuwe feiten bloot. Zo werd onlangs een lijst met namen van slachtoffers van executies in Zuid-Sulawesi aangetroffen in het Nationaal Archief.