'Negroïde uiterlijk' van mensen veroorzaakte onrust bij politie tijdens Sinterklaasintocht Gouda

GOUDA - De aanwezigheid van mensen met een 'links georiënteerd' en 'negroïde uiterlijk' gaf de politie bij de landelijke intocht van Sinterklaas, vorig jaar in Gouda, 'een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen'. Dat schrijven de agenten in het proces-verbaal, meldt NRC maandag.
De krant baseert zich op het proces-verbaal op grond waarvan Jerry Afriyie volgende week woensdag wordt vervolgd. Hij wordt verdacht van mishandeling van een agent en verzet bij zijn aanhouding. Afriyie voert al jarenlang actie tegen Zwarte Piet onder de naam Kno’ledge Cesare.

De agenten zagen tijdens de intocht dat 'meerdere mensen met een negroïde uiterlijk zich (...) begonnen te verzamelen. Sommige van hun hadden grote rugzakken en andere droegen t-shirts met teksten tegen racisme. Dit beeld gaf ons een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen', citeert NRC het proces-verbaal..

'Mensen met links georiënteerd uiterlijk'

'Wij zagen hier gezinnen met hun kleine kinderen staan en daartussen mensen, die opvielen door hun afwijkende uiterlijk met betrekking tot het beeld van mensen met gezinnen. Hun uiterlijk zou je kunnen typeren als links georiënteerd', zo is het lezen in het proces-verbaal.

Volgens de krant vroegen agenten aan deze groep mensen 'Waar komen jullie vandaan en wat komen jullie hier doen of wat is jullie intentie?' Maar op deze 'eenvoudige vragen' kreeg de politie geen antwoord. Waarop werd besloten de groep aan te houden.

Anti-Zwarte Piet T-shirts

Bij de Sinterklaasintocht in Gouda werden negentig mensen gearresteerd. Sommige van de arrestanten droegen anti-Zwarte Piet T-shirts.

Alleen Afriyie moet voor de rechter verschijnen. Volgens de politie hadden de overige arrestanten gedemonstreerd tegen Zwarte Piet op plekken waar dat niet mocht, maar de zaken tegen hen zijn geseponeerd wegens een gebrek aan bewijs.