Oud-medewerker fietsenstalling ontwikkelt app om fiets sneller terug te vinden in Delft

DELFT - Fietsers kunnen binnenkort misschien gebruikmaken van een nieuwe app die helpt bij het parkeren, terugvinden en beveiligen van je fiets op het Centraal Station in Delft: de ‘eLocker’.
Jean Charles Nyabusore, een van de bedenkers van de app, werkte zelf ooit in de fietsenstalling bij het station. Het viel hem toen naar eigen zeggen op dat het mensen vaak grote moeite kost om hun fiets terug te vinden, en er zouden regelmatig fietsen worden gestolen. Met twee bevriende oud-studenten van de TU ontwikkelde hij de eLocker.

De bedenkers van de app hopen toegang te krijgen tot NS-gegevens. De vervoerder registreert nu bijvoorbeeld hoelang een fiets in een stalling staat. Met diezelfde gegevens zouden gebruikers van de app de rij en het nummer van de plek kunnen onthouden. Bovendien zouden gebruikers een sms krijgen als de fiets uit de stalling verdwijnt, terwijl de eigenaar nog niet bij de stalling is.

'Leuk initiatief'

Woensdagmiddag hielden bedenkers een presentatie. Daarbij was een NS-medewerker aanwezig, en wethouder Lennart Harpe (verkeer). Een NS-woordvoerder laat weten open te staan voor een gesprek. Volgens de vervoerder gaat het om een leuk initiatief, maar is op dit moment nog niet te zeggen of er ook echt een samenwerking komt. De wethouder noemt het idee ‘innovatief’.