Instellingen

Opgeheven Haagse voetbalclubs spelen weer tegen elkaar

DEN HAAG - De Zwarte Schapen, Duinoord, en De Adelaars… Allemaal Haagse voetbalclubs die niet meer bestaan. Maar zaterdag betraden de oud-leden weer even het veld tijdens het Haagsche Voetbalhistorie Toernooi. Zo'n 900 spelers van opgeheven Haagse clubs verzamelden zich bij voetbalvereniging VUC.
'Den Haag is ooit zo'n mooie voetbalstad geweest. Dat moet behouden blijven', vindt Rob Pronk. Hij organiseert het toernooi voor de zesde keer. Zestig teams van niet meer bestaande Haagse voetbalclubs spelen tegen elkaar. 'Je merkt dat we steeds meer hunkeren naar het voetbal van vroeger', aldus de organisator.
Volgens Pronk is de sfeer op de Haagse voetbalclubs niet meer wat het geweest is. 'Vroeger kwamen hele families naar het voetbal toe. De saamhorigheid was heel erg groot. Tegenwoordig dumpt iedereen z'n kinderen maar bij een club af en komt ze om half vijf ophalen.'

Niet langer dan 10 minuten

Er zijn teams van 40+, 50+ en 60+. De partijtjes duren slechts 10 minuten. 'Langer is het gelukkig niet, want anders liggen we meteen aan het infuus', grapt een zestiger.