Agenten die 14-jarige jongen met geweld arresteerden in Den Haag gaan vrijuit

Agenten belaagd in Schilderswijk, jongen van 14 aangehouden
Agenten belaagd op Hoefkade
DEN HAAG - De twee agenten die vorig jaar op de Hoefkade in Den Haag een 14-jarige jongen met geweld aanhielden bij de Haagse supermarkt Tanger worden niet vervolgd. De aangiftes tegen één agent zijn ingetrokken de zaak tegen de ander is geseponeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag dinsdag bekendgemaakt.
De inmiddels 15-jongen en zijn vader hadden aangifte gedaan tegen de twee agenten, maar de vader trok die in na bemiddelingsgesprekken met de betrokken agenten. De jongen trok na de gesprekken, die volgens het OM vertrouwelijk zijn, de aangifte tegen één agent in. Maar de jongen hield vast aan de aangifte tegen de tweede agent. Maar het OM heeft besloten om de agent niet te vervolgen, omdat het geweld dat gebruikt werd weliswaar 'fors', maar 'niet disproportioneel' zou zijn.
Bij het incident op 16 september vorig jaar werd de 14-jarige jongen hardhandig aangehouden, nadat hij eerder geen gehoor zou hebben gegeven aan verzoeken van de politie om weg te gaan. De agenten waren op de Hoefkade vanwege een mishandeling. Volgens de politie was de 14-jarige jongen hinderlijk aanwezig en nadat hij weigerde te vertrekken, moest hij zijn id-bewijs tonen.

Jongen tegen grond gewekt

Toen hij dat weigerde, werd hij aangehouden. Hij verzette zich vervolgens en werd door de agenten tegen de grond gewerkt en daar in bedwang gehouden. Omstanders gingen zich ermee te bemoeien en keerden zich tegen de politie. Daarbij werd de politie door een omstander met een vleesbijl bedreigd, al werd dat toen tegengesproken door de islamitische Partij van de Eenheid. Door die dreigende situatie heeft het overbrengen van de jongen naar het politiebureau volgens het OM 'langer geduurd dan normaal'.
Het OM heeft na bestudering van de zaak besloten niet tot vervolging over te gaan, maar vindt ook dat de zaak voor de destijds 14-jarige jongen 'dusdanig ingrijpend' was, dat ook de de zaak tegen hem vanwege niet opvolgen van instructies en niet tonen van ID-bewijs is geseponeerd.

Advocaat jongen gaat tegen beslissing in beroep

De advocaat van de jongen gaat een procedure starten om tegen de beslissing van het OM in te gaan.