Nieuw Spuikwartier in Den Haag krijgt bijval uit de stad

DEN HAAG - Het ontwerp voor het nieuwe Spuikwartier in Den Haag lijkt goed te vallen in de stad. Tijdens een stadsgesprek woensdagavond waar het ontwerp door de gemeente en de architecten werd gepresenteerd en toegelicht, klonken veel positieve geluiden.
Voor de presentatie in Theater aan het Spui was plek voor 250 belangstellenden en de zaal was vol. De architecten Jo Coenen en Patrick Fransen toonden hun ontwerp voor het onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) dat op het Spuiplein moet komen.

Het wordt het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium en komt op de plek van de huidige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. In het gebied rondom het OCC komen woningen, winkels en horeca waardoor een levendig cultureel centrum moet ontstaan.    

Prachtig ontwerp

Het kan de goedkeuring wegdragen van veel aanwezigen van het stadsgesprek. Het past goed in de omgeving,' zegt een bezoeker. Het is goed dat het Spuiplein een plein blijft met groen en dat er waterpartijen op komen.' Een andere vindt het ontwerp prachtig'. Het heeft iets luchtigs,' zegt zij. Dat komt omdat het op palen staat.'

Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) is blij met de bijval. De architecten hebben ons vanavond weer een keer meegenomen door hun ontwerp en dan zie je hoe ingenieus het in elkaar steekt. Het verbindt het centrum van de stad en dat spreekt aan.'

De toon van de discussie is heel anders dan die rond het omstreden cultuurpaleis van architect Neutelings-Riedijk. Daar ontstond veel verzet tegen, onder andere omdat het te massaal zou zijn en het Spuiplein daardoor zou verdwijnen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 ging dit ontwerp van tafel en werd een stedenbouwkundig plan gemaakt door architect Jo Coenen.

Sloop gebouwen

In oktober wordt gestart met de sloop van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Medio 2016 begint de bouw van het OCC.
Deel dit artikel: