Moord op vrouw: (ex-)partner vaak dader

DEN HAAG - Vrouwen worden vaak vermoord door een partner of door een ex. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag zijn gepresenteerd. Bij ruim de helft van de vrouwen die de afgelopen vijf jaar werden omgebracht, was een (ex-)partner de dader.
De daders blijken in meer dan 90 procent van de gevallen te handelen uit huiselijke omstandigheden en jaloezie. De meeste vrouwen worden gedood met een steekwapen of worden gewurgd. Ze worden veelal in hun eigen huis vermoord.

Zo werd in mei 2014 in Leidschendam Melissa Finke door haar vriend doodgestoken. Een andere gruwelijke zaak was de moord op Gosia in Alphen aan den Rijn. Haar man zaagde het lichaam in stukken en dumpte de lichaamsdelen.  

Mannen vermoord door vrienden

In Nederland zijn vorig jaar 144 mensen van het leven beroofd, al dan niet met voorbedachte rade. 31 van hen waren vrouwen en 113 slachtoffers waren mannen. Mannen blijken vaker te worden omgebracht door vrienden en kennissen met een vuur- of steekwapen.

Ook kwamen mannen vaker om door een afrekening in het criminele circuit. Tussen 2010 en 2014 werd 13 procent van de vermoorde mannen geliquideerd, tegenover slechts twee procent van de vrouwen.

Meeste moorden in Amsterdam

Sinds het CBS de moordcijfers in 1996 is gaan bijhouden, is het aantal vrouwen dat is vermoord nooit zo laag geweest als in 2014. De meeste moorden zijn vorig jaar gepleegd in Amsterdam, 23 van de 144. Opvallend is dat vrouwen vaker werden gedood in Rotterdam.
Deel dit artikel: