Terrorismelijst: acht nieuwe jihadstrijders erbij, twee geronseld door Hagenaar

jihad-strijder-jihadstrijder
DEN HAAG - Acht Nederlanders zijn aan de nationale terrorismelijst toegevoegd omdat ze vechten in Syrië en Irak. Hun tegoeden worden bevroren, meldt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Er staan nu veertig personen en organisaties op de lijst. Twee jihadgangers zouden door een Hagenaar zijn geronseld.
De twee, Benyamine F. en Noureddin B. zouden geronseld zijn door
, die zelf vastzit. Ook Mounir el K., Driss D. en Mohammed Amine B. (alias Abu Ubaida al Maghribi) zijn op de lijst geplaatst.
'We moeten de geldstromen naar deze mensen blokkeren, omdat ze als medeplegers of als medeplichtigen bijdragen aan het meedogenloze geweld. Bovendien moeten we voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland om hier geweld te plegen. Het bevriezen van tegoeden verkleint dit potentiële risico', aldus Koenders donderdag.
Sinds de strijd eind 2013 in Syrië begon, zijn 27 namen toegevoegd aan de lijst. Ongeveer tweehonderd Nederlanders zijn er naar Syrië en Irak vertrokken. Van 32 is vastgesteld dat ze zijn gedood. Circa 35 vermoedelijke strijders zijn weer naar Nederland teruggekeerd.