Gestolen hijskraan uit Hillegom gesloopt gevonden in Friesland: 'Hij is in duizend stukjes gezaagd'

De gestolen hijskraan van HTO&HOB
gestolen-hijskraan
HILLEGOM - De hijskraan van het transportbedrijf HTO&HOB uit Hillegom die afgelopen weekend werd gestolen, is gesloopt teruggevonden in Friesland. 'Hij is in duizend stukjes gezaagd en werd aangetroffen bij een oud-ijzerboer', vertelt Robbert Fossen, een goede vriend van de eigenaar van het transportbedrijf. 'Ook weten we wie de dader is.'
'We zijn sinds het weekend dag en nacht op pad geweest om de kraan terug te vinden. We werden platgebeld, vooral uit Duitsland', zegt Fossen.
en er kwamen veel tips binnen dat de de zware truck in Duitsland was gezien, op weg naar Polen.
'Maar we weten nu zeker dat 'ie nooit Nederland uit is geweest.' Het voertuig is waarschijnlijk al maandag of dinsdag in Friesland gesloopt. 'Daar heeft de eigenaar van de kraan bij een oud-ijzerboer onderdelen teruggevonden', vertelt Robbert. De kiloprijs voor oud-ijzer is volgens hem zo'n 12 cent. 'De kraan woog 70.000 kilo en dat keer 12 cent is toch ruim 8000 euro', rekent hij voor.

'We weten wie dat dader is'

De familie Van den Akker is de eigenaar van HTO&HOB en denkt met zeer grote waarschijnlijkheid wel te weten wie de dader is. 'We weten wie het gedaan heeft', zegt Fossen. Maar daar wil het bedrijf verder niets over zeggen. 'De politie doet nu onderzoek.'
De hijskraan was een speciaal exemplaar. 'Hij is gebouwd voor de vader van de familie en heeft veel emotionele waarde', legt Fossen uit. De familie is er dan ook stuk van dat de hijskraan helemaal kapot is. 'Dat is dan wel tragisch om te zien', vertelt hij.