Haagse villa van markante oud-minister Joseph Luns via veiling verkocht

De voormalige villa van Joseph Luns aan Plein 1830 in Den Haag.
De voormalige villa van Joseph Luns aan Plein 1830 in Den Haag. © Rijksoverheid
DEN HAAG - Voor mensen die willen wonen in het voormalige huis van Nederlands meest markante minister, dient zich een gouden kans aan. Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt een monumentale stadsvilla aan Plein 1813 nummer 2 in Den Haag via een veiling. Het pand was het huis van voormalig minister Joseph Luns. Later werd het een kantoor.
Het is voor het eerst dat het Rijksvastgoed een veiling organiseert om een pand te verkopen. De veiling is op 24 september, zowel in het pand zelf als via internet. Voor serieuze geïnteresseerden is er op donderdag 10 september een kijkdag. De veiling wordt uitgevoerd door Troostwijk Vastgoed.
De villa is volgens het Rijksvastgoedbedrijf  geschikt voor zakelijk gebruik (er mag bijvoorbeeld een kantoor of hotel in worden gevestigd), maar kan ook weer gaan dienen als woonhuis.

Secretaris-generaal van de Navo

Het Rijksvastgoedbedrijf zorgt voor de gebouwen die het Rijk nodig heeft, zoals kantoren, gevangenissen, rechtbanken, kazernes en musea. Gebouwen die niet meer nodig zijn, gaan op een professionele manier in de verkoop zodat ze een nieuwe bestemming kunnen krijgen.
Luns was in de jaren vijftig en zestig voor de KVP minister van Buitenlandse Zaken en woonde van 1952 tot 1971 aan het Plein 1813, dat toen een dienstwoning was. Daarna was hij jarenlang secretaris-generaal van de Navo. Luns overleed in 2002.