Biermerk 'Kraanwater' mag blijven, brouwer uit Bodegraven is blij

© Brouwerij Kraan
BODEGRAVEN - Jan Kraan uit Bodegraven mag zijn zelfgebrouwen biertje 'Kraanwater' blijven noemen. Dat heeft de Reclame Code Commissie besloten.
De reclamecontroleur onderzocht de biernaam nadat iemand erop wees dat er in het flesje bier zit terwijl er kraanwater op staat geschreven. Kraan zegt zich van geen kwaad bewust te zijn geweest.
Hij heeft zich geen moment gedacht om zijn merknaam te veranderen. 'Ik heet Kraan, wat is er dan leuker om je bier Kraanwater te noemen? Water is het grootste bestanddeel van bier.' Volgens Kraan is duidelijk af te leiden dat er in het bruine flesje geen water of limonade zit. 'Er staat duidelijk op dat het uit een brouwerij komt.'
In het betoog aan de Reclame Code Commissie maakte de brouwer de vergelijking met rozijnen. 'Verwacht u dat er in boerenjongens ook echte boerenjongens zitten? Volgens Kraan was dat duidelijk genoeg om aan te geven dat Kraanwater een ludieke naam is.

Uitbreiding

Jaarlijks maakt de brouwer uit Bodegraven 2.000 liter bier. Hij kan daarmee de vraag naar zijn gerstenat niet aan. Kraan wil daarom volgend jaar vijftig keer zoveel bier maken. Hij wil dan 100.000 liter aan lokaal bier brouwen.