Zonnebloemen Van Gogh Museum veroorzaken drukte bij bloemenveiling Naaldwijk

NAALDWIJK - Bij de bloemenveiling in Naaldwijk zijn ze druk bezig 125.000 zonnebloemen te verwerken voor het Van Goghmuseum in Amsterdam. Het museum heeft een nieuw entreegebouw wat aanstaande zaterdag wordt geopend. Ter gelegenheid daarvan wordt op het Museumplein een doolhof van zonnebloemen neergelegd.
'Het originele idee van het museum was om twee meter hoge bloemen vanuit Frankrijk te halen,' zo vertelt Conny van der Hijden van FloraHolland, 'maar dat bleek niet te kunnen, dus bedachten wij een andere oplossing.' De bloemen worden nu in veilingbakken gestoken, op verschillende niveaus. 'Zo lijkt het toch alsof de mensen straks door een natuurlijk zonnebloemenveld lopen.'

Het is niet het aantal bloemen wat de uitdaging was, er gaan dagelijks miljoenen bloemen door de veiling, maar de manier waarop ze verwerkt moeten worden. 'We maken dus geen standaard bosjes, maar steken ze in die bakken, en we moeten rekening houden met de versheid. Zaterdag moeten ze er allemaal even mooi uitzien,' legt Van der Hijden uit.

24 vrachtwagens vol

Dinsdagochtend om negen uur is de eerste vrachtwagen met bloemen richting Amsterdam vertrokken. In totaal gaan er de komende dagen 24 volgeladen trucks naar de hoofdstad, waar met de zonnebloemen uiteindelijk een doolhof van 7000 vierkante meter wordt gebouwd. Door het doolhof bereiken bezoekers de nieuwe hoofdentree van het Van Goghmuseum.

Van Gogh maakte meerdere schilderijen van zonnebloemen. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de schilder een eind aan z’n leven maakte.