Schilderij Rembrandt onthuld dankzij nieuwe mobiele scanner van TU Delft

DELFT - Groot nieuws uit de kunstwereld: dankzij een scanner van Technische Universiteit Delft is een nieuwe laag ontdekt in het schilderij ‘Oude man in militair uniform’ van Rembrandt. Al langer was bekend dat er een ander schilderij onder de eerste laag zat, maar nu is duidelijk wat er precies opstaat: een in een mantel gehulde jongeman.
Deskundigen uit Los Angeles, Antwerpen en Delft hebben dat met behulp van de Delftse scanner ontdekt. De resultaten van het onderzoek worden dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Physics A.
De scanner zorgt ervoor dat de verdeling van chemische elementen in het schilderij zichtbaar wordt. Daaruit kun je afleiden welke kleuren voor het ‘eerste’ schilderij zijn gebruikt, nadat Rembrandt er de ‘Oude man in militair uniform’ overheen schilderde.

Mobiele scanner

Het grote voordeel van de scanner van TU Delft is dat het apparaat mobiel is. Voorheen kon dit soort onderzoek alleen in laboratoria worden gedaan. Het kostbare schilderij moest dan constant op transport. De scanner is speciaal ontwikkeld voor dit schilderij van Rembrandt.
In Los Angeles, waar het schilderij hangt, zijn ongeveer dertig uur lang scans uitgevoerd op het schilderij. De scanner is dus ontworpen om schilderijen mee te bestuderen, maar inmiddels wordt hij ook gebruikt in de archeologie en bij politie-onderzoek.