Balkons van 555 woningen in Rijswijk mogelijk onveilig; bewoners Tubasingel mogen balkon niet op

RIJSWIJK - De balkons aan de achterzijde en zijgevels van een wooncomplex van Vidomes aan de Tubasingel in Rijswijk zijn niet veilig. Dat blijkt uit preventief onderzoek van de woningcorporatie. De 56 bewoners mogen tot nader order hun balkon niet gebruiken.
Vidomes heeft geconstateerd dat in totaal de balkons van 555 woningen in vijf wooncomplexen in Rijswijk mogelijk niet aan de huidige veiligheidsnorm voldoen. Maar behalve de eerder genoemde 56, kan het overgrote deel wel gewoon gebruikt worden, mits niet te zwaar belast.
Aanleiding om onderzoek te doen naar de balkons was het incident met een galerij in Leeuwarden van enkele jaren geleden. Daar stortten vijf balkons naar beneden. Er raakte niemand gewond.

Zoetermeer

Ook in Zoetermeer heeft Vidomes onderzoek gedaan. De 160 woningen aan de Willem van Cleeflaan blijken wel aan de veiligheidsnorm te voldoen, de veertig vluchtbalkons mogelijk niet.
De bewoners van de Ministerbuurt en het Rembrandtkwartier in Rijswijk zijn tijdens drie bijeenkomsten op vrijdag 28 augustus en dinsdag 1 september ingelicht. 'U kunt gerust op uw balkon zitten, maar u kunt daar niet met een groep tegelijk op staan. Ook kunt u spullen op uw balkon neerzetten, maar sla niet te zwaar meubilair op. U mag nu niet via uw balkon verhuizen', luidde de boodschap van Vidomes aan de bewoners.

Vervolgonderzoek

Vidomes is bezig met een vervolgonderzoek naar de stevigheid van de balkons in Rijswijk om duidelijk te krijgen welke maatregelen per balkon nodig zijn.
In 2012 kwam een deel van de gevel van het wooncomplex aan de Tubasingel naar beneden, mogelijk door een combinatie van harde wind en achterstallig onderhoud.