'Ganzen vergassen doet denken aan Tweede Wereldoorlog', ophef na uitspraak 50PLUS-fractievoorzitter

DEN HAAG - Een opmerking van de fractievoorzitter van 50PLUS in Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft kwaad bloed gezet tijdens een commissievergadering over het vergassen van ganzen.
Tijdens de vergadering liet de Partij voor de Dieren een filmpje zien waarin te zien was hoe het doden van ganzen door middel van kooldioxide in zijn werk gaat. Na het vertonen van de beelden zei 50PLUS-fractievoorzitter John Struijlaard dat het hem 'deed denken aan de Tweede Wereldoorlog'.
Het CDA en de SGP namen tijdens de vergadering afstand van de woorden van Struijlaard. Na de bijeenkomst zei Henk van Dieren (SGP) tegen Omroep West de opmerking zeer ongepast te vinden. 'We spraken hier over het ganzenoverschot in de provincie. Je kan het vergassen van Joden en andere mensen niet vergelijken met een weeldeprobleem.' CDA’er Maurits de Haan noemt de uitspraak 'onaanvaardbaar' op Twitter en laakt Struijlaards historisch besef.

Persoonlijke opvatting

Na de vergadering verklaarde Struijlaard aan Omroep West dat het gaat om zijn persoonlijk opvatting en dat hij zich realiseert dat de zaken niet met elkaar te vergelijken zijn. Hij staat nog wel achter zijn uitspraak. 'Ik kreeg een onpasselijk gevoel bij het zien van de beelden en dat riep die associatie bij mij op.'
Binnen de provincie is discussie of het doden van ganzen door middel van kooldioxide moet gebeuren. Ook de Partij voor de Dieren, PVV en GroenLinks zijn er tegen. In Zuid-Holland zijn zo’n honderdduizend ganzen te veel en dat leidt tot veel schade aan landbouwgronden.