Haagse Harry met opgestoken middelvinger op Grote Markt in Den Haag

DEN HAAG - Het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag krijgt een ondeugend tintje. De stripheld van de vorig jaar overleden Marnix Rueb steekt achter zijn rug zijn middelvinger op.
Beeldend kunstenaar Rob Daenen van atelier Struktuur68 moet nog flink aan het standbeeld schaven, maar het gezicht en de dikke buik van Haagse Harry zijn al zichtbaar.

De sculptuur van klei is 2,30 meter hoog. Daenen heeft het beeld gestut vanwege instortingsgevaar. 'Vooral de dikke buik van Haagse Harry draagt veel gewicht. Hij weegt drie ton. Hij is een beetje hol van binnen, anders kwam er nog een ton bij.'

LEES OOK: TERUGKIJKEN: Afscheid Marnix Rueb, geestelijk vader van 'Haagse Harry'

Het is nog niet bekend wanneer Haagse Harry precies klaar is. 'Normaal duurt zoiets drie tot vier maanden', aldus Daenen. Het drogen van de klei kost de meeste tijd. Voordat het standbeeld de oven ingaat wordt het eerst in stukken gesneden. Daarna wordt hij weer in elkaar gezet.

'Ogen en neus het moeilijkst'

'Het moeilijkste is zijn gezicht. Hij heeft geen ogen', vindt de beeldend kunstenaar. Ook de neus, die in de striptekeningen van Marnix Rueb slechts een streepje is, moest vorm krijgen.

LEES OOK: Aanhang ADO Den Haag eert tekenaar Marnix Rueb met spandoek

Hierover heeft kunstenaar Bouke Schuemie zich gebogen. Hij ontwierp een miniatuurbeeld van Haagse Harry dat als voorbeeld dient voor het grote standbeeld.

Hondendrol

Schuemie kreeg de vrije hand: Haagse Harry steekt achter zijn rug een middelvinger op. 'Hij schopt nu eenmaal overal tegenaan.' Ook Marnix' beroemde hondendrol, die hij op elke kaft tekende, kreeg goedkeuring.

De nabestaanden van Marnix Rueb laten het standbeeld van Haagse Harry bouwen met de geldprijs van 50.000 euro die hoort bij de Haagse Cultuurprijs, die Rueb postuum heeft ontvangen. De striptekenaar overleed vorig jaar oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.

LEES OOK: Kap nâh lekkeâh belangrèk, kek mijn nâh: uitspraken Haagse Harry stromen binnen
Deel dit artikel: