Oppositie gefrustreerd door debat over nieuw cultureel hart Den Haag

© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists
DEN HAAG - Een diep gefrustreerde oppositie; een redelijk optimistische coalitie. Urenlang sprak een commissie van de Haagse gemeenteraad donderdagavond over het nieuwe culturele complex op het Spuiplein.
D66, Haagse Stadspartij, PvdA, VVD en CDA gebruikten die gelegenheid vooral om hun tevredenheid
nog een keer duidelijk te maken. En nog wat – relatief – kleinere punten binnen te slepen.
Zo zag de PvdA in een tamelijk vage toezegging van wethouder Joris Wijsmuller dat hij 'aandacht' zou hebben voor sociale woningbouw in het Spuikwartier, reden om te denken dat die woningen er ook echt zouden komen. En zijn de liberalen blij dat er waarschijnlijk geld komt voor een mooiere aankleding van het Spuiplein, met bomen en een vijver.

'Ik had beter thuis kunnen blijven'

De oppositie verklaarde achteraf voor niets bij de vergadering aanwezig te zijn geweest. 'Ik had beter thuis kunnen blijven,' mopperde SP-fractievoorzitter Bart van Kent.
Maar dat kwam vooral omdat partijen als PVV, SP, Groep de Mos, GroenLinks en Partij voor de Dieren liever helemaal geen nieuwbouw op het Spuiplein willen of niet in deze vorm. En die fundamentele discussie wilden Wijsmuller en de coalitie niet meer aan.

Oude vrienden van Wijsmuller kritisch

Tijdens het stadsgesprek was er gematigde lof van Hagenaars voor de plannen. Nu kwamen de oude vrienden van Wijsmuller van de kritische werkgroep De Ooievaar + vertellen dat zij helemaal niets in het plan zien. 'Een doos waarvoor niet voldoende cadeaupapier is,' oordeelde voormalig PvdA-raadslid Joop ten Velde.
En inspreker Frits van Erpers Roijaards hekelde vooral het ontwerp. 'De bizarre naargeestige gevel. Een regelrechte kopie van het ingestorte World Trade Center in New York. Hoe is het mogelijk dat in een stad van recht en vrede het cultuurcentrum de gevel krijgt van het Amerikaanse symbool van kapitalisme. Het symbool dat met de grootste terreuraanslag uit de geschiedenis is ingestort en vernietigd met 2500 doden tot gevolg.'

'Wij worden sulletje van de concertzalen'

ChristenUnie-SGP had in het ontwerp nog een andere fout gezien. De nieuwe grote zaal krijgt geen concertorgel. 'Dat beperkt het repertoire van een symfonieorkest,' denkt fractievoorzitter Pieter Grinwis. Alle grote zalen die nu worden gebouwd, krijgen zo’n orgel, verklaarde hij ook. 'Wij zijn straks het sulletje van de concertzalen.'
Maar Wijsmuller moest ook hier een oppositiepartij teleurstellen. 'Als je een concertorgel wilt, moet je daar bij het ontwerp rekening mee houden in verband met de akoestiek. Het is nu echt te laat om dat nog te verwezenlijken.'