Koning Willem-Alexander opent Museum Engelandvaarders in Noordwijk

© ANP
NOORDWIJK - Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in Noordwijk een nat pak opgelopen bij de opening van het nieuwe Museum Engelandvaarders in een voormalige Duitse bunker. Het stortregende op het moment dat hij met de 94-jarige Engelandvaarder Eddie Jonker het doek voor de naam van het museum in de Noordwijkse duinenrij wegtrok.
'De Engelandvaarders gaven de moed niet op toen Nederland verdrukt was. Zij streden voor een land waarin je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. De eeuwenoude woorden die zij hoog hielden, horen bij Nederland. Daar teken ik voor', aldus de boodschap die de koning na afloop van zijn rondleiding door het museum achterliet aan de wensboom.
Het museum vertelt de geschiedenis van de ruim 1.700 mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer over zee probeerden in Engeland te komen om van daaruit actief deel te kunnen nemen aan de strijd van de geallieerden tegen nazi-Duitsland. De eerste Engelandvaarders vertrokken in juli 1940 vanaf het strand van Noordwijk. Veel overtochten zijn ook mislukt.

Engelandvaarders

Willem-Alexander had na de opening nog een korte ontmoeting met zestien Engelandvaarders, mannen en vrouwen van ver boven de negentig.