Mega-proces tegen tien jihadverdachten gaat maandag van start

DEN HAAG - Maandag begint het grote 'Haagse' jihadproces. De bekendste verdachten zijn Azzedine C. (33) alias Abou Moussa, Rudolph H. (25) en Oussama C. (19), maar in totaal staan tien mensen terecht voor terreurbeschuldigingen.
Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie zich schuldig gemaakt aan opruiing en in het geval van Azzedine C. en Oussama C. aan ronselen voor terroristische strijd. Ook zouden ze deel hebben uitgemaakt van een criminele terroristische organisatie.

Hun proces bij de rechtbank Den Haag wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal 'de bunker' in Amsterdam en duurt maanden. Op 3 december doet de rechtbank uitspraak.

Andere verdachten

De drie bekende gezichten zijn niet de enigen in de zaak 'Context'. Een bont gezelschap van vooral Syriëgangers uit met name de Haagse regio staat ook terecht. Onder hen is de volgens mediaberichten in Syrië omgekomen Soufiane Z. (27), die bekendheid kreeg met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad.

De andere Syriëgangers zijn Hatim R. (26), Hicham el O. (30), Anis Z. (24) en de Delftse bekeerling Jordi de J. (22) die een trainingskamp heeft bezocht. De laatste, bekend als Jihad Jordi, is van hen de enige die in Nederland is.

>> Onze verslaggever Vincent Veenman zette de belangrijkste punten van de zaak op een rij. De komende tijd zal hij de rechtszaak op de voet volgen voor Omroep West.
Deel dit artikel: