Vogelasiel De Wulp in Den Haag: ontsnapte valkparkiet Eddy komt niet meer terug

Valkparkiet Eddy in betere tijden
Valkparkiet Eddy in betere tijden
DEN HAAG - Vogelasiel De Wulp in Den Haag heeft de terugkeer van hun mascotte, de gehandicapte valkparkiet Eddy, opgegeven. Dat vertelt Frederik Hoogerhoud, bestuurslid van de Haagse Vogelbescherming, waar De Wulp onder valt. De valkparkiet ontsnapte vorige week woensdag uit het asiel.
'Door zijn vergroeide snavel kan Eddy niet zelf eten of drinken en moet hij met de hand gevoerd worden', zegt Hoogerhoud. 'Hij kan dus maximaal 2 dagen zelfstandig overleven. Door de regen van de afgelopen week, is de kans ook nog eens groot dat hij onderkoeld is geraakt. We hebben daarom zijn terugkeer uit ons hoofd gezet.'
De valkparkiet werd ongeveer drie jaar geleden door particulieren naar het asiel gebracht. Zij wisten niet hoe ze Eddy moesten verzorgen. Vrijwilligers van de Haagse vogelopvang raakten gehecht aan het dier en besloten hem te adopteren. Vanwege zijn unieke uiterlijk - naast de vergroeide snavel had hij ook een kromme poot - werd Eddy de mascotte van het asiel.

Eddy schrok van agressieve roofvogel in De Wulp

Vorige week woensdag werd er een havik De Wulp binnengebracht. Eddy schrok zo van de agressieve roofvogel dat hij in blinde paniek naar buiten vloog. Een zoekactie rond het dierenasiel leverde niks op. En ook de flyers die verspreid werden, leverden geen reacties op.
'Het is jammer, maar nu moeten we onze tranen drogen en weer verder gaan. Of hij een ceremonie krijgt? Nee, dat niet. Daar zijn we te nuchter voor', vertelt Hoogerhoud. Hij denkt niet dat De Wulp een nieuwe mascotte krijgt. 'Eddy is eigenlijk toevallig onze mascotte geworden. Of er zou bijvoorbeeld een wulp met één been binnengebracht moeten worden. Dat zou mooi passen bij de naam van ons asiel.'