Krakers De Vloek Scheveningen maken zich op voor naderende ontruiming

DEN HAAG - Mensen gehuld in bivakmutsen op het dak, een geïmproviseerde barricade van pallets, een vooruitgeschoven uitkijkpost. De krakers van de Vloek in Scheveningen lijken voorbereid op een naderende ontruiming.
Vorige week bepaalde de rechter ook in hoger beroep dat de culturele vrijplaats mag worden ontruimd. De gemeente Den Haag wil op de plek aan de Hellingweg een topzeilcentrum vestigen. Daarom moet het bolwerk worden gesloopt.

De krakers hebben dat besluit steeds aangevochten. Zij vinden dat er elders in Scheveningen nog voldoende ongebruikte plekken en gebouwen zijn waar het zeilcentrum een plaats kan krijgen. Bovendien vrezen ze dat het nog heel lang kan duren voordat er echt begonnen wordt met de bouw van het centrum.

Gemeente Den Haag mag De Vloek slopen

Maar de rechter gaf de gemeente gelijk. Het pand moet door de gebruikers worden opgeleverd. Officieel mocht de gemeente het na 1 september slopen.

Meer dan veertig bewoners hebben aangegeven dat zij vrijwillig naar een alternatieve plek gaan: een voormalige school aan de Beatrijsstraat. Dat leidde direct alweer tot discussie in de Haagse gemeenteraad: VVD en PVV zijn er mordicus tegen dat de gebruikers hier geen huur hoeven te betalen. De Haagse Stadspartij, die deels voortkomt uit de krakerswereld, vind het juist goed dat de school gratis ter beschikking is gesteld.

Pand in Scheveningen oogt stil en verlaten

Hoeveel mensen er nu nog in de Vloek zijn achtergebleven is niet duidelijk. Op straat oogt het maandagmiddag stil en bijna verlaten.

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag wil geen enkele mededeling doen over het tijdstip van de ontruiming van de Vloek. De krakers lijken echter niet van plan hun vrijplaats zonder slag of stoot op te geven. Vorige week zetten ze nog een uitgebreide 'onafhankelijkheidsverklaring' op hun website, in de stijl van de Declaration of Independence uit 1776 van de Verenigde Staten.

'Onafhankelijkheid verdedigen met alle middelen'

De verklaring eindigt met een veelzeggende zin: 'De Vloek zoekt de strijd niet. Maar haar leden – gelijkwaardige en vrije burgers van een solidaire en autonome gemeenschap – zullen hun onafhankelijkheid verdedigen, met alle daartoe noodzakelijke middelen. We roepen elk vrijheidslievend en solidair persoon op, om ons in deze strijd te steunen.'
Deel dit artikel: