Museum Prinsenhof Delft eert Jan Schoonhoven met expo

DELFT - Museum Prinsenhof in Delft wijdt een tentoonstelling aan de internationaal vermaarde Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De expositie 'Kijk, Jan Schoonhoven' is vanaf 31 oktober te bezichtigen.
Tijdens de expositie - die bestaat uit kleurrijke, expressieve tekeningen en Schoonhovens iconische, internationaal gerenommeerde witte reliëfs - wordt stilgestaan bij de aandacht die de kunstenaar besteedde aan zijn woon- en werkomgeving. Er worden nooit eerder geëxposeerde vroege werken getoond, zijn grootste reliëf en zelfs een kasteel van papier-maché.

Tegelijkertijd is in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling 'De werkelijkheid van Jan Schoonhoven' te zien. De unieke duo-tentoonstelling in Delft en Schiedam geeft voor het eerst een compleet overzicht van het leven en het werk van een van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw.

Eigen artistieke vormentaal

Schoonhoven wordt 'de Vermeer van de twintigste eeuw' genoemd. Hij ontwikkelde vanaf het eind van de jaren vijftig met zijn befaamde witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf een eigen artistieke vormentaal. Schoonhoven heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Zijn werk is gestoeld op de architectuur van de stad, op de stille atmosfeer in de middeleeuwse kerken, op de grote lijnen en de kleine details die hem op zijn dagelijkse wandelingen opvielen.
Deel dit artikel: