Leids Bachkoor sleept Pieterskerk voor de rechter om contractbreuk

LEIDEN - Het einde dreigt voor het Bachkoor uit Leiden. Ruim dertig jaar zingt het koor de Matthäus Passion in de Pieterskerk in het centrum van de stad, maar mogelijk was afgelopen keer ook meteen de laatste keer.
Het bestuur van de kerk vindt dat de koek op is en dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor het Bachkoor. Zonder optredens in de Pieterskerk kan het koor naar eigen zeggen niet blijven bestaan. Daarom stapte het koor woensdag naar de rechter.

Het conflict tussen de twee partijen is ontstaan door onduidelijkheid over de overeenkomst voor de optredens van het Bachkoor. Het tienjarige contract dat het koor had met de kerk, liep in 2014 af. Daarna moest er een nieuwe overeenkomst worden opgesteld. Doordat dit in eerste instantie niet vlotte, werd het oude contract eerst met een jaar verlengd.

Wijzigingen

In oktober vorig jaar gingen de partijen opnieuw om de tafel zitten voor een nieuw contract. De overeenkomst kwam er, maar werd niet getekend door het Bachkoor. Tijdens een kort geding gaven ze aan dat dat komt doordat zij nog een aantal wijzigingen voor het contract hadden. Ook zou het moeilijk zijn om met beide partijen tegelijkertijd aan tafel te zitten vanwege drukke agenda’s. Toen er ruim acht maanden later nog niet was getekend, heeft de Pieterskerk ervoor gekozen om op zoek te gaan naar een ander koor.

Nu wil het Bachkoor het contract toch wel ondertekenen, om de traditie in de Pieterskerk voort te zetten. De rechter stelt een compromis voor, maar daar willen beide partijen niks van weten. Het Bachkoor wil terug de Pieterskerk in. En de Pieterskerk wil van het Bachkoor af. Over tien dagen doet de rechter uitspraak.
Meer over dit onderwerp:
Bachkoor Matthaus Passion Pieterskerk
Deel dit artikel: